Termen cautat
Tip stire
E.g., 02/20/2020
Data stire

Bihor: Baza de date mobila, cu 20.000 de vehicule, pentru descarcerare, in premiera nationala la ISU Crisana


Autor: elena

Echipajele de salvatori pentru situatii de urgenta au la dispozitie, in premiera nationala, incepand de luni, in cazul accidentelor rutiere care necesita descarcerare, un sistem informatic mobil cu o baza de date tehnice privind 20.000 de modele de autovehicule.

"Acest sistem informatic de asistare decizionala permite identificarea rapida de catre echipa de descarcerare a acelor elemente de structura care pot pune in pericol viata victimelor sau a salvatorilor, dar, totodata, acele elemente care pot pot fi indepartate rapid pentru extragerea in cat mai scurt timp a victimelor," a spus dr. Hadrian Borcea, sef Unitate de Primiri Urgente (UPU), Spitalul Clinic Judetean Bihor, alaturi de inspectorul-sef al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Crisana, generalul Ioan Bas.

Medicul Borcea a prezentat sistemul informatic mobil de asistare decizionala, in fapt un minilaptop cu folosire prin atingere, chiar si cu manusa de protectie si care contine o baza de date cu toate modelele si structurile vehiculelor existente in uzul civil, 20.000 de modele, inclusiv microbuze, camioane etc., fabricate dupa anul 1970 in Europa si SUA.

Baza de date se poate actualiza tot la trei luni si ofera informatii detaliate despre structura fiecarui vehicul, cu zonele periculoase, intr-un cod de culori, imagini detaliate privind caroseria si structura de rezistenta a vehiculului, capsulele de tensionare a centurilor, senzorii pentru air-bag-uri, elementele de ranforsare etc, zone care fie sunt foarte dificil de taiat in caz de urgenta, fie prezinta pericol de explozie (capsulele ori becurile cu xenon). Sunt prefigurate si locurile in care se afla clapetele pentru capota sau portbagaj.

'Cert este ca aceasta baza de date indeplineste doua functii importante: minimalizeaza timpul de extractie a victimelor, in conditiile cresterii securitatii servantului, a celui care efectueaza operatia de salvare', a subliniat inspectorul-sef al ISU Crisana, generalul Ioan Bas.

Sistemul informatic mobil pentru descarcerare a insemnat achizitionarea unui program (Crash Recovery System - baza de de date) si a sase tablete PC (minilaptopuri), care vor fi destinate Dispeceratului ISU Crisana, din Oradea, pe o masina de interventie in municipiu, iar celelalte in judet, la unitatile din Alesd, Marghita, Salonta, Beius.

Dr. Hadrian Borcea a precizat ca un astfel de sistem mai functioneaza in Olanda si in Ungaria, unde specialistii bihoreni au avut ocazia sa-l vada.
Sistemul informatic a fost obiectul proiectului 'Ora de Aur', in valoare de 10.000 de euro, proiect implementat de Asociatia SARTISS in parteneriat cu Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta 'Crisana' Bihor si Consiliul Judetean Bihor si a fost finantat de Grupul Rompetrol prin intermediul programului 'Impreuna pentru Fiecare'.

In proiect au mai fost instruiti 120 de membri ai echipajelor de descarcerare SMURD Bihor si personalul operativ din cadrul dispeceratului ISU Crisana.

28-11-2011
Tip
Stiri interne
Sursa