Termen cautat
Tip stire
E.g., 08/03/2020
Data stire

Bihor: Cazurile de trichineloza sunt mai frecvente in doua zone ale judetului


Autor: elena

In două zone ale judeţului Bihor, Marghita şi Valea lui Mihai, s-au înregistrat anual mai multe cazuri de trichineloză în probele supuse examenului de laborator, a declarat marţi, pentru AGERPRES, directorul Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bihor, dr. Remus Moţoc, în contextul unui plan preventiv al instituţiei.

"Numărul lor nu este foarte mare, dar suficiente cât să ne atragă atenţia", a declarat dr. Moţoc.

Potrivit acestuia, în 2009 au fost descoperite 14 cazuri, în 2010 - 19, în 2011 - şase, apoi au crescut la 10 în 2012 şi la 11 în 2013. Până în prezent, în anul în curs s-au găsit cinci cazuri de trichineloză în probele de carne supuse examenului.

Inspectorii sanitar-veterinari au atenţionat populaţia judeţului informând, şi în acest an, în apropierea sărbătorilor de iarnă, asupra condiţiilor în care se poate efectua examenul care certifică existenţa sau inexistenţa parazitului în carnea destinată consumului uman.

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bihor subliniază că examinarea în vederea depistării trichinelozei, a cărnii provenite de la porcii sacrificaţi, este obligatorie, iar neîndeplinirea acestei obligaţii de către proprietarii de animale va fi sancţionată, de către inspectorii sanitari veterinari şi pentru siguranţa alimentelor, cu amenzi de până la 2.000 lei.

Examenul trichineloscopic se execută numai de către personal acreditat de DSVSA Bihor, respectiv de medicii de liberă practică din cadrul fiecărei comune, de personalul propriu al instituţiei din cadrul circumscripţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor şi din cadrul laboratorului de specialitate sanitar veterinar din Oradea.

Pentru carnea de mistreţ sau provenită de la un alt animal sălbatic, examinarea pentru depistarea paraziţilor din specia Trichinella se efectuează doar la nivelul DSVSA Bihor, prin metoda digestiei artificiale.

Costul unui examen prin metoda trichineloscopiei directe, la carnea de porcine domestice sacrificate în gospodăriile populaţiei, este de 9 lei, iar prin metoda digestiei artificiale, preţul este de 43 lei.

DSVSA Bihor a elaborat un amplu plan de măsuri preventive, menite a asigura tuturor cetăţenilor judeţului sărbători de iarnă liniştite. Acest plan include numeroase acţiuni de verificare a operatorilor economici din sectorul alimentar al judeţului Bihor, cu accent pe comercializarea produselor alimentare caracteristice acestei perioade, precum şi o bună organizare în întreg judeţul pentru asigurarea serviciilor specifice către populaţie.

02-12-2014
Tip
Stiri interne