Termen cautat
Tip stire
E.g., 09/18/2020
Data stire

Bihor: Mai mult de jumatate din unitatile scolare nu au autorizatie sanitara de functionare


Autor: elena


Inspectorii sanitari au constatat dupa verificarea celor 130 unitati de invatamant din judetul Bihor, din care 102 in mediul rural si 28 in mediul urban, ca doar 53 unitati controlate aveau autorizare sanitara de functionare (ASF) avizata la zi, o unitate avea autorizatie sanitara cu plan de conformare, iar 76 unitati nu aveau ASF.

Potrivit unui comunicat remis de Directia de Sanatate Publica (DSP) Bihor, rezultatele controlului tematic in unitatile scolare efectuat in lunile iulie si august 2010 au fost transmise Ministerului Sanatatii.

Specialistii DSP Bihor au evidentiat, in primul rand, ca terenul aferent unitatii scolare era corespunzator sanitar doar la 118 unitati.

Spatiile din incinta unitatilor de invatamant care au fost verificate sunt reprezentate de salile de clasa (533 corespunzatoare si 10 necorespunzatoare), laboratoare (31 corespunzatoare si 2 necorespunzatoare), ateliere (6, toate corespunzatoare), sali de sport (corespunzatoare -14, necorespunzatoare - 3, improvizate - 23).

Cubajul - respectiv volumul incaperilor raportat la numar de persoane - era corespunzator in cadrul tuturor celor 130 unitati controlate. Iluminarea naturala si artificiala este corespunzatoare la 116 din unitatile controlate.

Asigurarea apei potabile este asigurata prin sistem centralizat la 50 din unitatile verificate - la toate e corespunzator - in timp ce in cazul sistemului propriu de asigurare a apei potabile acesta e corespunzator la 75 de unitati si necorespunzator la 5 unitati.

Din unitatile controlate, 11 au bloc alimentar propriu, iar 3 unitati scolare au contracte cu firme de catering. Blocurile alimentare din cele 11 unitati scolare sunt corespunzatoare din perspectiva circuitelor functionale, dotarii cu utilaje si ustensile, spatiilor de depozitare, frigidere si spatii frig.

Grupurile sanitare sunt corespunzatoare doar la 81 din unitatile verificate, iar dotarea cu materiale de curatenie si dezinfectie este corespunzatoare la 127 de unitati. Dezinsectia si deratizarea a fost efectuata corespunzator la 124 unitati si necorespunzator la 6 unitati.

La 6 din unitatile controlate exista internate, acestea sunt corespunzatoare privind dotarea cu mobilier si cazarmament, spatii de studiu, activitati culturale etc., iar doar la 5 unitati oficiile din internate erau corespunzatoare.

Sanctiunile aplicate in urma verificarii celor 130 unitati sunt reprezentate de 7 avertismente si o suspendare de activitate (Gradinita cu Program Normal Tilecus, din cauza conditiilor sanitare improprii).

In mediul rural s-a constatat ca principalele motive ale lipsei ASF sunt absenta apei potabile curente, grupuri sanitare necorespunzatoare, nu exista amenajat spatiu special pentru produsele lapte-corn; unde nu exista apa potabila curenta in unitati, se asigura apa potabila prin dozatoare.

Personalul angajat in unitatile scolare a efectuat sau era in curs de efectuare a controlului medical periodic (la momentul controlului, 956 persoane au efectuat controlul medical periodic, iar pentru 182 angajati controlul medical periodic era in curs de efectuare).

Prin control medical periodic, la personalul angajat din unitatile scolare se realizeaza prevenirea riscurilor legate de sanatatea colectivitatilor respective. Personalul de specialitate al D.S.P.

Bihor care a efectuat actiunea de control a intocmit procese verbale la toate cele 130 unitati controlate, un exemplar al procesului verbal, care contine inclusiv deficientele constatate, ramane la unitatea controlata pentru cresterea eficacitatii in remedierea deficientelor.

Principala responsabilitate in imbunatatirea conditiilor igienico-sanitare ale unitatilor scolare revine autoritatilor administratiei publice locale care trebuie sa identifice si sa aloce resurse pentru remedierea deficientelor constatate si/sau sa asigure fondurile necesare indeplinirii conditiilor igienico-sanitare pentru obtinerea ASF de catre unitatile scolare din teritoriul de competenta.

Potrivit sursei citate, D.S.P. Bihor va intreprinde in continuare activitati de monitorizare a remedierii deficientelor constatate.

30-09-2010
Tip
Stiri interne
Sursa