Termen cautat
Tip stire
E.g., 06/09/2021
Data stire

Botosani: Un spital de boli cronice, care va fi construit in municipiu, ar putea purta numele academicianului Leon Danaila


Autor: elena

Noul spital de boli cronice şi îngrijiri paleative din municipiul Botoşani, care urmează să fie construit de Compania Naţională de Investiţii, ar putea purta numele academicianului Leon Dănăilă, a anunţat, luni, într-o conferinţă de presă, primarul Ovidiu Portariuc.

Potrivit acestuia, numele noii unităţi spitaliceşti va fi stabilit în urma unei consultări a populaţiei municipiului Botoşani, însă este convins că personalitatea marelui chirurg va conta foarte mult.

'În perioada imediat următoare, vom face o consultare cu botoşănenii pentru a alege numele acestui spital. Atunci când a fost la Botoşani, domnul academician Leon Dănăilă am făcut această propunere şi domnia sa a acceptat. Va fi una dintre variantele pe care noi le propunem către botoşăneni', a afirmat Portariuc.

Construcţia unui nou spital municipal de boli cronice şi îngrijiri paleative în municipiul Botoşani va începe în vara acestui an, finanţarea investiţiei fiind asigurată exclusiv din fonduri guvernamentale, din bugetul Companiei Naţionale de Investiţii.

Spitalul de boli cronice şi îngrijiri paleative, care va avea parter, subsol şi trei etaje, va avea o capacitate de până la maximum 200 de locuri.

Costurile investiţiei se ridică la aproximativ 20 de milioane de lei, licitaţia pentru desemnarea constructorului urmând să aibă loc pe 25 februarie.

Neurochirurgul român Leon Dănăilă s-a născut pe 1 iulie 1933 în oraşul Darabani din judeţul Botoşani, unde a absolvit şi studiile primare. Ulterior, a absolvit Liceul 'Grigore Ghica' din Dorohoi, iar în 1952 a fost admis la Facultatea de Medicină din Iaşi.

După absolvirea facultăţii, în 1958, a lucrat doi ani ca medic stagiar la Spitalul din Comăneşti (1958-1960) şi apoi un an la Circumscripţia sanitară din Dărmăneşti (1960-1961). În 1961, a ocupat, prin concurs, postul de medic secundar neurochirurg la clinica de Neurochirurgie de la Spitalul 'Gh. Marinescu' din Bucureşti unde lucrează şi în prezent.

În 1966, a devenit medic specialist neurochirurg, iar în anul 1972 doctor în medicină cu lucrarea 'Neuronomul Spinal'. Ulterior, în 1974, devine medic primar neurochirurg gradul III, iar în anul 1981 medic primar neurochirurg gradul II şi şef al secţiei VII de neurochirurgie vasculară şi micro-neurochirurgie. În 1972, a absolvit la cursuri de zi şi Facultatea de Filozofie-Psihologie din Bucureşti.

În anul 1991, Dănăilă ocupă postul de profesor neurochirurg la clinica II Neurochirurgie a Universităţii de Medicină şi Farmacie 'Carol Davila' din Bucureşti, iar în anul 1992 cel de profesor de psiho-neurologie la Facultatea de Psihologie a Universităţii 'Titu Maiorescu' din Bucureşti.

Leon Dănăilă este membru al Academiei Române, al Academiei de Ştiinţe Medicale şi al altor 21 de academii şi societăţi ştiinţifice din lume. El se numără printre cele 5.000 de personalităţi importante ale lumii.

Este considerat cel mai bun neurochirurg din Europa şi figurează alături de Einstein printre cele 500 de genii ale secolului XXI. După 30 de ani de studii şi cercetări a descoperit o nouă celulă în creier.

A scăzut rata mortalităţii în operaţiile pe creier de la 50-60% la doar 3-4%, a introdus microscopul operator şi a fost primul în România care a făcut operaţii pe creier cu laser. Până în prezent a efectuat peste 27.000 intervenţii chirurgicale, din care 14.700 cu microscopul operator şi 715 cu laserul.

15-02-2016
Tip
Stiri interne