Termen cautat
Tip stire
E.g., 01/23/2021
Data stire

Braila: Doar un medic si doua asistente, la Serviciul de Expertiza Medicala, dupa descinderile DNA


Autor: elena

Serviciul de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă Brăila îşi desfăşoară activitatea, în momentul de faţă, doar cu un singur medic şi două asistente, după ce şefa instituţiei, Ana Boală, şi alţi doi medici ai aceleiaşi instituţii, Rodica Ţone şi Cristinel Andreicuţ, au fost reţinuţi de procurorii DNA, pentru 24 de ore, fiind urmăriţi penal pentru luare de mită.

Directorul Casei Judeţene de Pensii (CJP) Brăila, în subordinea căreia se află Serviciul de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă, Sorin Enache, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, că singurul medic rămas în cadrul instituţiei, Victoriţa Anghelescu, va fi nevoit să îi suplinească şi pe ceilalţi trei ridicaţi de DNA, pentru că în locul lor nu pot fi aduşi alţi angajaţi ai CJP, având în vedere că posturile respective solicită competenţă de specialitate în sistem.

'În momentul de faţă, una dintre cele patru doctoriţe este în activitate, împreună cu două asistente. Serviciul de Expertiză va încerca să îşi desfăşoare activitatea în formula aceasta, cât vor putea şi dumnealor să facă faţă, pentru că volumul pacienţilor rămâne acelaşi. Despre suplinire din altă parte nici nu poate fi vorba, pentru că ceilalţi salariaţi ai Casei nu au nicio competenţă în acest sistem. Este o activitate complet diferită, unde trebuie pregătire de specialitate. În privinţa celorlalte trei colege ale noastre, nu am primit nicio informare oficială', a declarat Sorin Enache.

Potrivit anchetatorilor, în cursul anului 2013, Casa Judeţeană de Pensii Brăila a retras drepturile aferente pensiei de invaliditate pentru un număr de 73 de persoane pe fondul identificării unor discrepanţe între diagnosticele menţionate în dosarele beneficiarilor şi istoricul medical al acestora.

În perioada februarie - martie 2014, Compartimentul de Inspecţie Socială din cadrul Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Brăila a efectuat un control asupra activităţii Serviciului de Evaluare Complexă a Persoanelor Adulte cu Handicap Brăila, iar în 60 de dosare au fost constatate nereguli grave de natură a frauda bugetul alocat serviciilor sociale.

La nivelul judeţului Brăila sunt înregistrate 10.206 persoane adulte cu handicap din care, în perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2013 au fost evaluate şi încadrate în grad şi tip de handicap 5.711 persoane, după cum urmează: 1.152 persoane - cu certificat permanent; 4.530 persoane - cu certificat anual; 2 persoane - cu certificat pe 2 ani; 26 persoane - certificat pe 6 luni şi o persoană - certificat pe 3 luni.

Şefa Serviciului de Expertiză Medicală şi Recuperare a Capacităţii de Muncă Brăila, Ana Boală, şi alţi doi medici ai aceleiaşi instituţii, Rodica Ţone şi Cristinel Andreicuţ, specializaţi în medicina muncii, ridicaţi marţi de DNA au fost reţinuţi miercuri de procurorii anticorupţie, fiind urmăriţi penal pentru luare de mită.

Conform DNA, în perioada aprilie - iunie 2015, şefa Serviciului, Ana Boală, cu ajutorul altor cadre medicale din subordine, dar şi al altor persoane, a acordat grade de handicap în schimbul unor sume de bani (între 50 şi 500 lei de pacient) persoanelor care nu se încadrează în diagnosticele necesare, astfel încât acestea să poată să obţină pensii de handicap.

"În perioada 27 aprilie - 16 iunie 2015, inculpata Boală Ana a primit, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, de la 73 de pacienţi pe care i-a consultat în vederea evaluării capacităţii de muncă diferite sume de bani (direct sau introduse printre înscrisurile aflate în dosarele medicale), produse alimentare şi nealimentare", arată DNA.

Banii şi produsele erau pentru ca medicul să stabilească gradul de invaliditate al acestora, astfel încât solicitanţii să beneficieze de pensie de invaliditate ori pentru revizuire medicală sau pentru prelungirea concediului medical peste 180 de zile.

În aceeaşi perioadă, Rodica Ţone a primit bani şi produse de la 72 de pacienţi pentru evaluarea capacităţii de muncă iar Cristinel Andreicuţ, 1.250 lei, de la 8 pacienţi examinaţi (între 50 şi 200 de lei de pacient), pentru examinarea clinică şi pentru analizarea documentelor medicale în vederea obţinerii pensiei de handicap.

"La data de 16 iunie 2015, Boală Ana a primit suma de 500 lei de la un pacient, iar Andreicuţ Cristinel a primit suma totală de 1.250 lei de la opt pacienţi, în scopul anterior menţionat, împrejurare în care procurorii au procedat la constatarea infracţiunii flagrante. În cauză se desfăşoară acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane", mai arată DNA.

Ancheta DNA vine la o lună de zile de la descinderile care au avut loc la Poliţia Rutieră Brăila, unde 22 de angajaţi ai instituţiei au fost ridicaţi de procurorii anticorupţie, fiind acuzaţi de luare de mită.

Procurorii DNA au mai descins la Brăila, în februarie anul acesta, când i-au ridicat pe fostul şel al Inspectoratului Şcolar Judeţean Brăila, Iulian Danielescu, un fost inspector şcolar şi alte opt persoane, acuzaţi de fapte de corupţie.

17-06-2015
Tip
Stiri interne