Termen cautat
Tip stire
E.g., 09/21/2020
Data stire

Brasov: Boala Parkinson nu se poate vindeca, dar se cauta solutii de amelioarare


Autor: elena

Specialisti din tara si din strainatate alaturi de pacienti, farmacisti si cadre medicale din alte specialitati dezbat la Brasov, in perioada 23-25 septembrie, probleme ale bolii Parkinson in cadrul conferintei cu tema "Abordarea bolii Parkinson in modelul integrat - pacient-echipa medicala.

"In Romania, incidenta bolii este intr-o usoara crestere, dar nu se poate spune cu exactitate ce a fost in urma cu 10 - 15 ani si ce este acum deoarece nu exista studii epidemiologice pentru a se putea face comparatii", a declarat vineri, intr-o conferinta de presa, secretarul general al Societatii de Neurologie din Romania, dr. Bogdan Popescu.

La nivelul tarii exista un numar de 72.000 de pacienti care primesc tratament prin Casele de Asigurari de Sanatate.

"Nu avem studii epidemiologice ca sa putem compara ce s-a intamplat acum 10-15 ani in Romania si ce este acum ca numar de bolnavi.
Societatea de Neurologie a facut in ultimii 15 ani un efort deosebit pentru a creste capacitatea medicilor de a detecta simptomele bolii Parkinson, lucru care a dus la cresterea gradului de diagnostic corect, in urma procedurilor de educatie medicala pe care le-am facut", a precizat dr. Bogdan Popescu.

Potrivit secretarului general al Societatii de Neurologie, varful de debut al bolii este in cele mai multe cazuri la 50 de ani, dar cei mai multi pacienti au varsta de 80 de ani. Exista si cazuri de Parkinson precoce datorita mutatiilor genetice fiind intalniti pacienti si cu varsta de 18 ani, dar sunt cazuri rare.

Boala Parkinson nu are vindecare nicaieri in lume, dar exista metode, medicamente pentru ameliorarea ei.
Potrivit sefului Directiei de Sanatate si Asistenta Medicala din cadrul Consiliului Judetean Brasov, dr. Gabriel Stanciu, in judetul Brasov se observa o crestere a numarului de persoane diagnosticate cu boala Parkinson in ultimii ani.

"Daca in anul 2007 se inregistrau 128 de pacienti, in anul 2010 numarul acestora a ajuns la 311, dar probabil ca mai sunt si alte cazuri nediagnosticate inca", a spus Stanciu.

Secretarul general al Societatii de Neurologie a mai spus ca va propune ca si politica de sanatate, ca boala Parkinson sa fie cuprinsa intr-un program national de sanatate pentru a se asigura fondurile necesare tratamentelor.

Pe ordinea de zi a conferintei se afla in discutie probleme legate de Dementa in boala Parkinson, Aspecte practice ale ingrijirii pacientului cu dementa Parkinsoniana, Optiuni neurochirurgicale in tratamentul bolii Parkinson, Rolul farmacistului in boala Parkinson, Nutritia in boala Parkinson si altele.

23-09-2011
Tip
Stiri interne
Sursa