Termen cautat
Tip stire
E.g., 02/24/2020
Data stire

Brasov: Campanie de informare privind hepatita


Autor: elena

Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania (APAHR) a inceput, luni, la Brasov, cea de a doua editie a campaniei intitulate 'Ziua femeii cu hepatita', cu sprijinul Primariei din localitate.

Tema din acest an a campaniei este 'Sa recunoastem hepatita', Brasovul fiind primul oras din cele sapte prevazute a se derula proiectul si anume Arad, Cluj-Napoca, Iasi, Timisoara, Constanta si Bucuresti.

Pe langa pacientii cu probleme hepatice, la lansarea campaniei au participat cetateni si angajatori interesati sa se informeze, direct de la medici, despre modul de transmitere a virusului hepatic de tip B si C.

Presedintele Asociatiei Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania, Marinela Debu, a declarat, pentru AGERPRES, ca se intentioneaza ca, in acest an, asociatia sa faca o informare corecta la nivelul angajatorilor, intrucat s-a observat o tendinta de discriminare la locurile de munca a celor bolnavi de hepatita, 'nu din rea-vointa, ci mai mult din necunoastere'.

'Campania din luna martie este doar inceputul unor actiuni care vor continua pe tot parcursul anului. Am initiat aceasta campanie anul trecut si ne-am dat seama ca trebuie sa continuam venind in intampinarea unui public cat mai diversificat', a precizat presedintele Asociatiei Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania.

Estimarile arata ca aproximativ 4,8% dintre romani sunt afectati de virusul hepatitei B si aproximativ 3,25% de virusul hepatitei C.
Netratata, hepatita B evolueaza in ciroza hepatica la aproximativ 30% dintre pacienti, iar virusul hepatitei B este responsabil de 70% din cancerele hepatice primitive.

In cazul hepatitei C, aproximativ 80% din infectiile acute se cronicizeaza. Un sfert din cei cu hepatita cronica C dezvolta ciroza hepatica, iar unul din cinci pacienti cu hepatita cronica C dezvolta cancer hepatic. Problemele cu care se confrunta pacientii cu hepatita sunt in prezent cele legate de terapia antivirala.

'In judete precum Iasi, Galati, Braila, Suceava, listele de asteptare pentru terapia antivirala sunt de doi ani, iar la Brasov - un an', a precizat Marinela Debu.

08-03-2011
Tip
Stiri interne
Sursa