Termen cautat
Tip stire
E.g., 09/20/2020
Data stire

Brasov: Caravana Impreuna pentru Sanatatea Rurala ajunge in satele Pestera si Magura


Autor: elena

Zece medici rezidenti in specializarile interne, cardiologie, radiologie, urologie si pediatrie, precum si un medic specialist ORL si 14 voluntari, studenti ai Facultatii de Medicina din Universitatea "Transilvania" Brasov, se vor deplasa in acest week-end, in satele Pestera si Magura din comuna Moieciu, pentru un consult gratuit al populatiei din cele doua sate, in cadrul proiectului "Impreuna pentru Sanatatea Rurala".

Proiectul este sustinut de Universitatea "Transilvania", Colegiul Medicilor si Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Brasov.

Este un proiect local, care a luat nastere in luna aprilie 2014, dupa un model care se aplica de catre studentii medicinisti din Bucuresti si Cluj de cativa ani.

Proiectul isi propune sa dea o mana de ajutor sistemului medical din Romania prin implicarea activa a studentilor medicinisti, medicilor specialisti si medicilor rezidenti precum si prin parteneriate cu institutiile medicale in asigurarea consultului de specialitate in mediul rural.

Scopul actiunii consta in combaterea deficitului de personal medical din Romania, prin asigurarea unei ingrijiri medicale primare gratuite, in zonele rurale izolate si defavorizate din punct de vedere economic.

"Este prima caravana pe care o organizam si speram sa fim de folos pentru locuitorii celor doua sate. Ne vom deplasa si cu aparatura, un ecograf, EKG, tensiometru, cantar, precum si materiale sanitare necesare pentru teste de glicemie, colesterol, trigliceride. Locuitorii din cele doua sate nu au medic de familie. Pentru un consult la medicul de familie, trebuie sa se deplaseze in comuna Moieciu, or, unii dintre ei sunt in varsta si nu mai pot parcurge doi- trei km pana in comuna. Stim cu totii ca, la sate, populatia este imbatranita si de cele mai multe ori deplasarea la medic este un efort destul de mare", a precizat, pentru AGERPRES, Andreea Szas, implicata in proiect.

Caravanele se vor organiza trimestrial, in weekend. Saptamana viitoare va fi intocmit un raport al starii de sanatate a populatiei consultate la acest sfarsit de saptamana.

30-05-2014
Tip
Stiri interne