Termen cautat
Tip stire
E.g., 07/12/2020
Data stire

Brasov: Depistarea cancerului de col uterin reprezinta o problema foarte serioasa pentru femei, avertizeaza specialistii


Autor: elena

Reprezentantii Directiei de Sanatate Publica Brasov si medicii specialisti ginecologi fac un apel la femeile cu varsta cuprinsa intre 25 si 64 de ani sa se prezinte la medicul specialist in cadrul programului gratuit de screening demarat de Ministerul Sanatatii de depistare a cancerului de col uterin prin testare Babes-Papanicolau.

Directorul Directiei de Sanatate Publica (DSP) Brasov, dr. Alexandru Balescu, a declarat marti intr-o conferinta de presa ca la nivelul judetului Brasov sunt cuprinse in program 200.000 de femei care timp de cinci ani cat dureaza programul ar trebui sa ajunga la medicul specialist.

"Avem doua centre unde femeile se pot prezenta. Unul in cadrul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta unde vor fi 10 medici specialisti acreditati si altul in cadrul spitalului MedLife unde sunt acreditati 100 de medici. Programul este gratuit atat pentru femeile care au asigurare medicala, dar si pentru cele care nu au, iar ele trebuie sa stie ca au posibilitatea sa fie consultate de medici specialisti, sa-si faca acest test Babes-Papanicolau, consultatii care de altfel sunt destul de costisitoare", a spus directorul DSP Brasov.

La randul sau, medicul primar anatomo-patolog Hincu Monica a declarat ca, in urma consultatiilor pe care le-a acordat personal femeilor intr-un interval de sase luni, a depistat leziuni precoce de cancer de col uterin la un numar de 100 de femei cu varste cuprinse intre 30 si 50 de ani.

In ultimii 20 de ani varsta la care o femeie afla ca are cancer de col uterin a scazut foarte mult, nu se mai poate vorbi acum de peste 45 -50 de ani, ceea ce este ingrijorator. Nu exista simptome, dar un test Babes Papanicolau poate salva foarte multe vieti. Romania este pe primul loc in Europa la mortalitatea datorata cancerului de col uterin. La fiecare patru ore o femeie moare din aceasta cauza, a declarat dr. Monica Hancu.

Directorul DSP Brasov a mai precizat ca anul viitor se va deschide inca un centru unde femeile pot merge sa-si faca testul Babes-Papanicolau, in incinta Maternitatii.

"Deocamdata la Brasov nu exista statistici referitoare la numarul de cazuri de cancer de col uterin, dar stam ingrijorator de rau din ceea ce spun medicii specialisti. Odata cu aceasta testare exista niste formulare pe care femeia le primeste de la medicul de familie si cu care se prezinta pentru a-si face testul, dupa care in aceste formulare se va trece si rezultatul testului, iar femeile pot fi monitorizate mai ales daca vor avea probleme si vor continua investigatiile", a mai spus dr. Alexandru Balescu.

27-11-2012
Tip
Stiri interne
Sursa