Termen cautat
Tip stire
E.g., 02/29/2020
Data stire

Broastele testoase sunt animalele cele mai amenintate de disparitie


Autor: elena

Ca si tigrii si ursii panda, broastele testoase sunt si ele amenintate de disparitie. Dintre cele 328 specii cunoscute, jumatate sunt in pericol mare sa dispara, arata un raport al IUCN (Uniunea internationala pentru conservarea naturii), citata de site-ul maxisciences.com.

Raportul IUCN afirma ca, daca nu se face nimic, 25 de specii din cele 328 existente vor disparea definitiv peste cativa ani.

Cea mai amenintata specie este testoasa Pinta, o subspecie a testoasei gigant din Galapagos. Din aceasta specie mai exista un singur exemplar, numit 'Lonesome Georges'. Dupa moartea lui Georges, specia Pinta va disparea.

O alta specie sever amenintata este testoasa gigant cu carapace moale din Yangtze, care traia in China si Vietnam. Odata cu urbanizarea rapida a acestor regiuni ale globului, habitatul lor a fost total distrus si, in prezent, nu mai exista decat patru exemplare in gradini zoologice chineze. Ca si in cazul testoaselor Pinta, oamenii de stiinta n-au reusit sa le faca sa se reproduca.

Cele mai mari amenintari la adresa testoaselor sunt fara indoiala sarbatorile religioase si medicina traditionala din China. 'Intr-o singura piata din Dacca, Bangladesh, aproape 100.000 de testoase salbatice sunt vandute pentru a fi pregatite cu ocazia unei sarbatori religioase, o data pe an', arata IUCN. In China, medicina traditionala foloseste testoase in mod regulat. In plus, sunt vandute si ca animale domestice.

Se apreciaza ca opt milioane de broaste testoase au cazut in capcane si au fost ucise in plasele pescarilor vietnamezi din 1990. Unele organizatii pun in aplicare 'alianta pentru supravietuirea testoaselor', care incearca sa apropie masculi si femele din aceeasi specie pentru a le asigura descendenti. Aceasta actiune, pe langa ca sensibilizeaza localnicii, permite braconierilor sa se converteasca (indeosebi in India).

Lupta este insa dificila pentru ca, cu cat testoasele sunt mai rare, cu atat pretul lor de vanzare creste si unele specii foarte cautate pot fi achizitionate cu sume foarte mari, incheie IUCN.

03-03-2011
Tip
Stiri externe
Sursa