Termen cautat
Tip stire
E.g., 08/10/2020
Data stire

Busoi (CNAS): Trebuie un registru al bolnavilor cu hepatita C; dr. Streinu-Cercel: incidenta e de 3,4%


Autor: elena

Presedintele Casei Nationale de Sanatate (CNAS), Cristian Busoi, a subliniat miercuri necesitatea elaborarii unui registru al bolnavilor de hepatita C, cel mai probabil cu ajutorul fondurilor europene, la lansarea Coalitiei "Impreuna impotriva hepatitei", care are ca obiectiv demararea unui program clar de informare, prevenire, diagnosticare si tratament al pacientilor cu hepatita virala C (HCV).

"Ii asigur pe membrii coalitiei de toata sustinerea CNAS. Trebuie sa imbunatatim sistemul de supraveghere. In acest moment nu exista un sistem foarte clar de supraveghere, nu avem un program de screening foarte bine pus la punct si, din pacate, foarte multi dintre pacienti sunt diagnosticati foarte tarziu si intr-un mod intamplator. Trebuie obligatoriu sa construim registrul bolnavilor cu hepatita C. Noi am aplicat pe fonduri europene pentru a construi cateva registre foarte importante. Registrul de oncologie si registrul de hepatita sunt amandoua extrem de importante. Mai sunt si alte boli, diabetul in primul rand, care afecteaza un numar foarte mare de romani. Si acolo avem nevoie de a construi registre foarte eficiente dupa model european. Din pacate, nu putem lua din contributia de sanatate a pacientilor din Romania, din banii de la buget ar fi destul de complicat si atunci asa cum prescriptia electronica si dosarul electronic al pacientului sunt proiecte pe care le-am construit pe bani europeni, am aplicat pentru bani europeni si pe aceste proiecte", a spus Cristian Busoi.

Directorul Institutului National de Boli Infectioase "Matei Bals, prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, prezent la lansarea Coalitiei, a aratat ca implementarea registrului national al hepatitelor acute si cronice se doreste sa fie operational incepand cu 1 ianuarie 2014.

"De ce ne ocupam acum, in aceasta maniera, de HVC? Raspunsul este simplu: stim incidenta, 3,4% din populatie; stim ca e o boala care se poate vindeca printr-o terapie adecvata si ca, pentru a scadea parametrii epidemiei HVC, screeningul si terapia sunt cele mai bune metode si cele mai la indemana. Proiectul Coalitiei propune solutii pentru tratarea pacientilor cronic, mai ales ca trebuie sa tinem cont de faptul ca avem un numar crescut de pacienti, ca urmare a transfuziilor de sange efectuate in perioada anilor '80-'90. Conform datelor de incidenta, estimam ca in Romania exista peste 600.000 de cazuri de persoane infectate cronic cu virusul hepatitic C", a precizat prof. dr. Adrian Streinu-Cercel.

Membrii Coalitiei au semnat si o declaratie de sustinere a planului de abordare pragmatica si realista a hepatitei C in Romania.

Acesta este structurat pe patru componente si propune solutii pentru imbunatatirea managementului hepatitei C. Unul dintre aceste aspecte esentiale avute in vedere este legat de intensificarea ratei de testare, diagnosticarea si crearea unui registru pentru pacienti, conform specialistilor.

Documentul a fost semnat de secretarul de stat in Ministerul Sanatatii Raed Arafat, prof. dr. Adrian Sterinu-Cercel - Societatea de Boli Infectioase si HIV/SIDA, prof. dr Ioan Sporea - Societatea de Gastroenterologie si Boli Hepatice, Marinela Debu - Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania, Achim Kautz - Asociatia Europeana a Pacientilor cu Afectiuni Hepatice, Cezar Irimia - Alianta Pacientilor Cronici din Romania si Mariana Andreana - Fundatia "Prof. dr. Matei Bals".

Din Coalitie mai fac parte si companii farmaceutice precum Janssen, Bristol-Myers Squibb si Merck Sharp & Dohme.

27-11-2013
Tip
Stiri interne