Termen cautat
Tip stire
E.g., 08/07/2020
Data stire

Busoi despre proiectul privind veniturile medicilor: Pacientii ar putea plati pentru toate serviciile medicale


Autor: elena

Europarlamentarul liberal Cristian Buşoi a declarat vineri că are "câteva rezerve clare" faţă de proiectul de lege privind veniturile personalului medical care a fost adoptat recent de Senat şi consideră că, în cazul în care acesta va fi aprobat şi de Camera Deputaţilor în forma actuală, ar putea "să oblige cei mai mulţi pacienţi" să scoată bani din buzunar pentru toate prestaţiile medicale de care vor avea nevoie.

"Există o iniţiativă în Parlamentul României privind veniturile medicilor. Vă spun foarte răspicat că am câteva rezerve foarte clare legate de această iniţiativă. Susţin întru totul asociaţiile şi organizaţiile de pacienţi care sunt foarte îngrijorate că o aplicare haotică, în stil românesc, a unui principiu care merită discutat ar putea să oblige cei mai mulţi pacienţi din România să scoată bani din buzunar pentru toate tratamentele şi prestaţiile medicale de care vor avea nevoie. Ei sunt deja plătitori de asigurări de sănătate", a explicat Buşoi, la Health Forum.

El este de părere că ar trebui să se stabilească "nişte criterii foarte clare" pentru situaţiile în care pacienţii vor trebui să "dea coplată" pentru anumite servicii medicale.

"Ne-am putea trezi practic că în orele de program s-ar consulta doar câţiva pacienţi, eventual cazurile sociale sau cei pe care îi preferă în mod subiectiv un anume medic, urmând ca toţi ceilalţi pacienţi care şi-ar putea permite, între ghilimele, să fie programaţi şi obligaţi să plătească. Nu cred că aceasta este soluţia. Cred cu sinceritate, de exemplu, că pentru acele plăţi care sunt făcute de pacienţi şi care nu sunt în niciun caz cerute în mod expres de către medic ar putea fi gândite soluţii financiare şi fiscale pentru a putea fi plăţi legale", a spus liberalul, în opinia căruia şi această idee ar reprezenta "un teren foarte sensibil".

La rândul său, vicepreşedintele Colegiului Medicilor din România, Mircea Cinteză, a afirmat că o astfel de lege ar fi aplicată cu mare greutate.

"Eu cred că dificultăţile de aplicare vor fi atât de mari încât beneficiile vor fi cu greu atinse", a spus Cinteză.

Managerul Institutului Clinic Fundeni, Carmen Orban, a opinat că proiectul de lege poate fi benefic sistemului medical românesc, însă a subliniat că ar trebui acordată o atenţie mare în stabilirea normelor de aplicare, care vor trebui să fie "foarte clare".

"Eu cred că acest lucru poate fi un beneficiu foarte mare pentru sistemul medical românesc, dar atenţie: trebuie să avem grijă la ce înseamnă rămânerea medicului curant peste programul de lucru, pentru că este bine ştiut în România că 80 - 90% din personalul medical, sau poate exagerez eu fiind din tagma lor, lucrează mult peste programul de lucru, marea parte a medicilor lucrează mult peste program din dorinţa de a rezolva toţi pacienţii. Acest proiect este o idee bună, este un proiect extraordinar, numai că normele de aplicare trebuie stabilite foarte clar. (...) Pacientul are dreptul să meargă la cine vrea. Poate fi un proiect bun şi ar rezolva situaţia actuală", a declarat Carmen Orban.

Senatul a adoptat marţi propunerea legislativă cu privire la prestarea de servicii şi acte medicale la cererea pacientului în spitalele publice.

Potrivit iniţiatorilor, prin proiectul de lege se creează premisele necesare de creştere a nivelului de asistenţă, îngrijire şi tratament în spitalele publice şi de creştere a veniturilor medicilor şi personalului medical din aceste unităţi.

Actul normativ prevede asigurarea de servicii medicale la cererea pacientului, în regim privat, în unităţile medicale publice, în afara programului de lucru.

Potrivit amendamentelor adoptate de Comisia de sănătate a Senatului, însuşite de plen, furnizarea serviciilor cu plată se va face prin intermediul personalului medical propriu sau la cererea expresă a pacientului prin personal medical nominalizat. Personalul medical desemnat poate fi din unitatea medicală respectivă sau nu.

Propunerea legislativă va intra în dezbaterea Camerei Deputaţilor, care are rol decizional în acest caz.

12-06-2015
Tip
Stiri interne