Termen cautat
Tip stire
E.g., 08/24/2019
Data stire

Campanie impotriva cancerului la san: Preventia - extrem de importanta la femeile de peste 45 de ani


Autor: elena

Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) si Liga Romana de Cancer desfasoara in luna octombrie campania de informare despre cancerul de san "Nu am facut destul", cu mesajul "Acum este randul tau sa ai grija de mama ta!", cea de-a treia editie la nivel national pe aceasta tema fiind lansata joi.

Campania marcheaza astfel Ziua mondiala de lupta impotriva cancerului la san (1 octombrie) si are loc in conditiile in care, potrivit statisticilor oficiale, exista in medie 1,4 noi cazuri de cancer mamar anual la nivel mondial, din care in Romania 8.000 de cazuri.

Specialistii spun ca poate fi vorba de vindecare daca cea mai frecventa forma de neoplasm - cancerul la san - este prevenita din timp, mai ales la femeile de peste 45 de ani, la care schimbarile hormonale sunt mai complexe.

Presedintele FABC, Cezar Irimia, afirma ca accesul la tratamente in Romania este anevoios si, mai mult, nu exista inca un program national de screening pentru depistarea la timp a cancerului mamar.

Potrivit acestuia, in Romania cazurile de astfel de cancer se cifreaza la 8.000 pe an si, din pacate, aproximativ 3.100 de persoane se pierd din randurile celor nou diagnosticate.

"Cancerul la san este mai frecvent in randul doamnelor de peste 45 de ani din cauza schimbarilor prin care trece o femeie. (...) Cea mai eficienta metoda de stopare a acestei maladii este preventia si tratarea in stadiu incipient - nu este descoperit, nu avem un program national de screening (n.r. - pentru preventie), nu avem radioterapie, avem numai promisiuni", a sustinut Cezar Irimia intr-o conferinta de presa sustinuta cu prilejul lansarii campaniei.

El a subliniat importanta existentei obiceiului prezentarii la doctor si la analize la timp, dar si de a le repeta, adaugand ca persoanele care afla informatii despre aceasta maladie trebuie sa le transmita mai departe.

"Mesajul din acest an este 'Acum e randul tau sa ai grija de mama ta!', fa-i cadou o mamografie si tu nu vei castiga nimic in afara de linistea si dragostea ei, de care oricum ai parte de cand te stii", a spus Irimia.

Dr. Stefan Curescu, medic primar oncologie la Spitalul Clinic Municipal de Urgenta Timisoara, a subliniat ca exista in prezent o epoca a terapiilor personalizate si cancerul trebuie cunoscut pana in cele mai intime mecanisme genetice, pentru ca astfel va putea exista un tratament concordant cu aceste mecanisme iar concordanta va asigura un succes total diferit fata de tratamentele clasice, care nu tineau seama de aceasta biologie a tumorii.

In acest moment, a subliniat dr. Curescu, exista in tratament 1.200 de femei in Romania. El a dorit sa transmita ca nu mai exista liste de asteptare pentru acest tip de pacient, acesta fiind un efort la care asociatiile de pacienti au contribuit.

"Fiecare pacienta din Romania poate fi testata gratuit si daca este pozitiva - indiferent daca este o forma incipienta sau avansata a bolii - beneficiaza de gratuitate. Nu mai exista lista de asteptare pentru tratamentul tintit in aceasta situatie. Detectarea precoce a neoplasmului mamar creste sansele de reusita a tratamentului", a evidentiat dr. Stefan Curescu, adaugand ca acest tip de cancer a luat amploare in ultimii ani in randurile tinerelor.

"Ambasadorii" din acest an ai campaniei impotriva cancerului mamar sunt Eduard Mihai Andreianu, alias CRBL, precum si actorii Dan Bordeianu si Toma Cuzin, care au dorit sa transmita un mesaj, cu prilejul lansarii acesteia, alaturi de mamele lor.

"Preventia este extrem de importanta. In 1996, tatal meu s-a imbolnavit de cancer la plamani, cand am aflat, era tardiv. (...) Noi, barbatii, ce avem mai minunat decat mamele noastre? Ar fi cazul sa avem si noi grija de ele. Nu am cum sa maresc importanta acestei informatii. Cancerul functioneaza destul de brutal si violent, daca nu apuci din timp sa-l tratezi, nu ai foarte multe sanse", a afirmat Dan Bordeianu.

Cei care doresc informatii din cadrul campaniei lansate joi pot accesa site-urile www.invingecancerul.ro. www.fabc.ro, pagina de facebook al FABC, dar se pot informa si din reclamele afisate public. Mesajul campaniei va fi transmis in Bucuresti, in aceasta perioada, si prin intermediul a 500 de autobuze ale RATB.

10-10-2013
Tip
Stiri interne