Termen cautat
Tip stire
E.g., 02/18/2020
Data stire

Canabisul reprezinta 80% dintre capturile de droguri din Europa


Autor: elena

Canabisul reprezintă 80% dintre capturile de droguri din Europa iar internetul a căpătat un rol important în creşterea consumului de stupefiante, potrivit Raportului european 2014 privind drogurile publicat miercuri.

"Anual, în Europa se raportează circa un milion de capturi de droguri ilegale. Două treimi din capturi au provenit din două ţări, Spania şi Regatul Unit, iar mai reduse din Germania, Belgia, Italia şi patru ţări nordice", a precizat Eoghan Quigley, analist ştiinţific în domeniul politicilor antidrog din cadrul European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction (EMCDDA), cu ocazia prezentării raportului.

El a spus că procentul ridicat de capturi de canabis reflectă prevalenţa mare a consumului acestui drog, pe locul doi fiind poziţionată cocaina, urmată de amfetamine şi heroină. Numărul de capturi de ecstasy este mai redus, dar a crescut în ultimii ani, arată raportul.

"Pe piaţa europeană a drogurilor, planta de canabis se mai cheamă marijuana şi răşina de canabis - haşiş, consumul lor ajungând anual la circa 2.000 de tone. În ultimii zece ani, numărul capturilor de plantă l-a depăşit pe cel de răşină. Cantitatea de răşină de canabis capturată în UE a scăzut, dar este mai mare decât cea de marijuana", se mai arată în raport.

În ceea ce priveşte heroina, numărul de capturi s-a redus în general însă a crescut în Turcia.

Afganistanul rămâne cel mai mare producător de ilegal de opiu din lume şi se crede că cea mai mare parte din heroina găsită în Europa a fost produsă acolo sau în ţări vecine, Iran sau Pakistan.

Potrivit raportului european, din 2010 au scăzut capturile de heroină cu 32.000, cifră valabilă pentru 2012. Cocaina a înregistrat şi ea o diminuare a capturilor.

Eoghan Quigley a subliniat că în ultimii ani internetul joacă un rol mare de creştere a vânzării drogurilor iar faptul că furnizorii sau producătorii, serviciile de găzduire a site-urilor şi de procesare a plăţilor pot avea sediul în ţări diferite îngreunează controlul în mod deosebit. La aceste dificultăţi se adaugă utilizarea frecventă a reţelelor anonime.

În 2013, în urma monitorizării efectuate de EMCDDA au fost identificate 651 de siteuri care vând droguri ilegale europenilor.

Raportul european mai arată că tot mai multe droguri noi depistate se vând uneori ca substanţe chimice pentru cercetare sau ca medicamente - pregabalinul, administrat pentru epilepsie, dureri neuropate; tropicamida - administrată la controlul oftalmologic pentru dilatarea pupilei; carfentanilul - pentru tranchilizarea animalelor mari.

29-10-2014
Tip
Stiri externe