Termen cautat
Tip stire
E.g., 09/30/2020
Data stire

Caras-Severin: Doi medici specialisti la 900 de bolnavi de cancer


Autor: elena

Un singur medic oncolog si un singur hematolog furnizeaza servicii medicale bolnavilor de cancer din judetul Caras-Severin, prin Spitalul Judetean de Urgenta si prin cabinetele de specialitate, toate situate in Resita, a declarat miercuri, in sedinta Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Varstnice Caras-Severin, medicul sef al Casei Judetene de Asigurari de Sanatate, Laurentiu Martuica.

Potrivit acestuia, anul trecut, 892 de persoane au fost incluse in programul national de oncologie si au beneficiat de tratament specific, fata de 812 persoane cate au fost in 2012, numarul mare de pacienti, disipati in intreg judetul, transformand activitatea de monitorizare din cabinetele celor doi medici specialisti intr-una de prescriere retete.

Prin urmare, Casa de Sanatate Caras-Severin a desemnat toti medicii de familie cu care se afla in relatie contractuala, sa prescrie retete pentru tratamentul bolnavilor cu afectiuni oncologice.

Acest lucru se poate face, insa, doar pacientilor cu astfel de afectiuni de pe lista proprie, iar reteta se scrie numai dupa initierea tratamentului de catre medicul oncolog.

O alta categorie de beneficiari ai programelor nationale de sanatate, bolnavi diabetici, a crescut, intr-un singur an, de la 8.853, la 9.520 de persoane, insa multe nu sunt inca depistate.

Dintre cele depistate, aproape 2.250 de persoane au primit insulina, circa 7.100 au fost tratate cu administrarea orala de medicamente, in timp ce alte peste o mie de persoane au primit tratament mixt.

'In sfarsit, anul acesta, prin contractul - cadru, se incepe preventia, dupa 16 ani de asigurari de sanatate. Cat despre cozile intalnite la cabinetele de specialitate, asta tine si de auto-educatia pacientilor. Pacientul cu tratament antidiabetic oral are dreptul de a merge pentru prescriptie si la medicul de familie. Si daca ar merge pentru consult o data la sase luni, nu s-ar mai vedea acele cozi la medicul specialist. Nici pacientul si nici medicul nu vor sa inteleaga ce inseamna programarea pentru afectiuni curente', a afirmat medicul sef Laurentiu Martuica.

In ceea ce priveste bolile rare, in Caras-Severin sunt in tratament noua pacienti cu hemofilie si alti sapte pacienti cu scleroza laterala amiotrofica.

In ceea ce priveste programul national de transplant de organe, prin care s-au asigurat medicamentele specifice necesare tratamentului in ambulatoriu al starii post-transplant, numarul de bolnavi tratati se ridica la 35, din care 30 de pacienti cu transplant renal, un pacient cu transplant medular si patru cu transplant hepatic.

Tot in ultimul an, prin sectorul privat de servicii de dializa, 108 persoane din Caras-Severin au beneficiat de hemodializa conventionala, 22 de dializa peritoneala continua, iar unul pentru dializa peritoneala automata.

De asemenea, prin sectorul public, respectiv, prin Centrul de dializa din structura Spitalului Judetean Resita, alte 46 de persoane au fost beneficiare ale acestui program national.

28-05-2014
Tip
Stiri interne