Termen cautat
Tip stire
E.g., 10/02/2020
Data stire

Caras-Severin: Ziua internationala de actiune pentru sanatatea femeii, marcata la Resita


Autor: elena

Ziua internationala de actiune pentru sanatatea femeii a fost marcata, miercuri, la Resita, unde reprezentantii sistemului de sanatate, dar si cei ai societatii civile au dorit sa traga un semnal de alarma asupra riscurilor care pandesc, la fiecare pas, sanatatea femeii.

Accesul la servicii medicale ginecologice, dar si la educatie sexuala si planificare familiala, la avortul legal si afectiunile cauzate de ritmul alert de viata, au fost doar cateva dintre aspectele luate in discutie in cadrul dezbaterii organizate, cu acest prilej, de Biblioteca Municipala si Primaria Resita. Nu au fost neglijate nici .

'Am fost prezenti mai multi factori care suntem implicati in sanatatea femeii. E laudabil ca exista o asemenea zi, in primul rand, iar in al doilea rand, o patologie a femeii exista dintotdeauna, ca s-a vorbit sau nu de acest lucru, ori ca s-a redus la un anumit segment. Viata din momentul de fata si schimbarile din viata sociala, fie ca e europeana sau balcanica, a determinat o largire a bazei patologiei femeii si e bine ca se discuta si ca se fac cunoscute aceste lucruri', a afirmat Dragos Luca, directorul Directiei de Sanatate Publica din Caras-Severin.

In primul rand, ingrijoratoare pentru Romania sunt bolile specifice, cum ar fi cancerul de col uterin, cancerul uterin sau de san, dar din statistici s-a constatat inclusiv o incidenta destul de mare a infarctului de miocard la femei.

Aceste mutatii ale patologiei femeii s-au petrecut si din cauza faptului ca aceasta este in prezent foarte mult implicata social si exista un factor de stres foarte pronuntat, fie ca este vorba de viata familiala sau sociala, a mai precizat Dragos Luca.

'Ma bucur ca, din acest an, in pachetul de baza, a fost introdusa si prevederea ca, incepand cu varste fragede, tinerele fete sa fie monitorizate si sa aiba discutii pe teme de profilaxie a bolilor cu transmisie sexuala, iar planning-ul familial sa fie mult mai vizibil, astfel incat sarcinile nedorite sa fie evitate. Stoparea morbiditatii prin avorturi a fost, de altfel, si principala tema din acest an a Zilei internationale de actiune pentru sanatatea femeii', a declarat Tudorita Nicula, presedintele CJAS Caras-Severin.

In cadrul acestei actiuni, au fost distribuite pliante cu informatii despre sanatatea femeii si a fost organizata o expozitie de carte tematica.

Actiunea a fost organizata in parteneriat cu Liga Studentilor din Universitatea Eftimie Murgu din Resita, Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Caras-Severin si Directia de Sanatate Publica din Caras-Severin.

Ziua internationala de actiune pentru sanatatea femeii este marcata anual, pe data de 28 mai, incepand din 1987.

28-05-2014
Tip
Stiri interne