Termen cautat
Tip stire
E.g., 02/29/2020
Data stire

Celule de memorie create in laborator


Autor: elena

Oamenii de stiinta au reusit, pentru prima oara, sa transforme celule stem intr-un tip bine definit de neuroni, implicati in memorie si distrusi in boala Alzheimer.

Dupa sase ani de cercetari, o echipa de oameni de stiinta de la Universitatea din Chicago a reusit sa creeze in laborator neuroni colinergici pornind de la celule stem derivate din piele, scrie site-ul maxisciences.com.

Cercetarea ar putea constitui un progres major in tratarea alterarilor cerebrale sau ale bolilor nervoase, cum ar fi boala Alzheimer. Acesti neuroni, prezenti in creierul anterior, joaca un rol esential in anumite procese, ca cel al memoriei.

Tocmai distrugerea acestui stoc redus de celule produce pierderea capacitatilor de memorie la bolnavii de Alzheimer. Prin recrearea acestor neuroni in laborator, cercetatorii au sperat sa descopere un mijloc de prevenire a distrugerii si chiar sa reuseasca sa grefeze celule noi.

Obiectivele par realizabile, deoarece neuronii cultivati in laborator au functionat normal cand au fost transplantati in hipocampul unor soareci.

'Acum, cand stim cum sa producem celule, putem sa le studiem pe culturi de tesuturi si sa vedem ce putem face sa prevenim distrugerea lor', a spus in revista Stem Cells dr Jack Kessler, principalul autor al studiului.

Datorita acestei descoperiri, cercetatorii pot testa de acum multiple celule si sa vada daca vreuna dintre ele reuseste sa tina in viata celulele. In plus, faptul ca neuronii distrusi pot fi inlocuiti ar putea oferi bolnavilor de Alzheimer un mijloc de a le ajuta memoria sa functioneze din nou normal.

05-03-2011
Tip
Stiri externe
Sursa