Termen cautat
Tip stire
E.g., 11/24/2020
Data stire

Centrul de Consiliere pentru Parinti din Bucuresti a fost deschis oficial in prezenta ministrului norvegian al sanatatii


Autor: elena

Centrul de Consiliere pentru Parinti din Bucuresti a fost deschis oficial, miercuri, in prezenta ministrului norvegian al sanatatii si serviciilor sociale, Anne-Grete Strom-Erichsen, si a ambasadorului Norvegiei la Bucuresti, Oystein Hovdkinn.

Dezvoltata de organizatia Salvati Copiii Romania in cadrul proiectului finantat prin Granturile SEE, "Consiliere parentala pentru sanatatea familiilor din Romania", unitatea din Bucuresti este unul din cele cinci astfel de centre publice deschise in Iasi, Suceava, Targu Mures si Timisoara, cu scopul de a imbunatati calitatea serviciilor de sanatate mentala oferite copiilor din Romania.

Centrele de consiliere sunt servicii publice gratuite si beneficiaza de echipe multidisciplinare, formate din psihologi, psihiatri, asistente medicale, asistenti sociali, psihopedagogi.

Misiunea Centrului de Consiliere pentru Parinti Bucuresti este de a sprijini parintii sa ofere un climat familial echilibrat si sanatos, care sa asigure o dezvoltare armonioasa a copiilor in plan cognitiv, emotional si social.

Incepand din 2010 un numar de 192 de familii s-au adresat Centrului din Bucuresti cautand sprijinul specialistilor pentru gestionarea unor dificultati specifice pe care le intampina cu copiii lor.

In ceea ce priveste profilul familiilor care au apelat la serviciile orferite de Centrul de Consiliere pentru Parinti in primul sau an de activitate, se pot desprinde doua tendinte principale: se adreseaza centrului mai ales familiile monoparentale, situatia de divort a parintilor sau relatiile tensionate dintre ei punandu-si amprenta asupra climatului emotional in care creste copilul. Totodata, se adreseaza centrului mai ales familii care au copii de varsta prescolara.

In cadrul centrului, pe parcursul a 1.100 de ore de consultatie, pentru fiecare familie in parte s-a desfasurat un proces de evaluare laborios, pe baza caruia parintii au putut sa opteze pentru implementarea recomandarilor facute de specialistii centrului sub forma unor planuri de interventie agreate impreuna cu acestia.

Activitati in sprijinul familiei au fost desfasurate nu doar in cadrul centrului din Bucuresti, ci si la nivelul celorlalte patru centre deschise de organizatia Salvati Copiii. Per ansamblu, in primul an de derulare a acestui program au beneficiat de sprijin psihologic un numar de 1.116 de familii, in acelasi timp desfasurandu-se la nivel national un numar de 602 workshopuri pentru specialisti si activitati de informare.

Conform unui comunicat al Salvati Copiii Romania, neglijarea copilului ramane cea mai dramatica forma de abuz, cu repercusiuni asupra dezvoltarii emotionale a copilului.

Din datele furnizate de Directia Generala Protectia Copilului din cadrul Ministerului Muncii, in perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2010 11.232 de copii au fost victime ale unei forme de abuz. Cele mai multe dintre abuzuri se petrec in familie - 10.395 de copii au suferit o forma de abuz in cadrul familiei, pe primul loc fiind neglijarea copilului.

Familia este, din datele furnizate, mediul cu cea mai crescuta incidenta a abuzurilor asupra copiilor. Astfel, din totalul de abuzuri fizice asupra copilului de 1.254, 1.188 au loc in familie, iar din 1.218 cazuri de abuz emotional asupra copilului 1.169 au avut loc in familie. In ceea ce priveste abuzul sexual, dintr-un total de 623 de cazuri, 367 s-au petrecut in familie.

Anne-Grete Strom-Erichsen a spus ca toti copiii din tarile europene sunt viitorul Europei si a investi in viitorul lor reprezinta una dintre cele mai bune investitii. In opinia ei, sa fi parinte poate fi provocator, sa fi parintele unui copil cu probleme de comportament este si mai provocator, de aceea suportul, ajutorul si cunoasterea sunt foarte importante.

"Intr-un context socio-economic atat de tulbure ca acela pe care il traversam in prezent trebuie sa ne oprim si sa acordam atentie dezvoltarii armonioase a copiilor, viitorul societatii noastre. In acest domeniu ar trebui sa insistam poate pe o abordare integrata a serviciilor pe care le oferim copiilor - educatie, sanatate, mediu ambiental, comunitate", a declarat Cristian Irimia, secretar de stat in Ministerul Sanatatii.

Ministrul norvegian al sanatatii si serviciilor sociale a vizitat si Centrul de Zi pentru Copii cu Tulburari de Dezvoltare, deschis recent in cadrul Spitalului de Psihiatrie Titan "Dr. C-tin Gorgos". Dintr-un total de 20.000 de persoane cu tulburari de dezvoltare, 10% traiesc in Bucuresti.

Infiintat cu ajutorul Granturilor norvegiene, co-finantat de Ministerul Sanatatii si de Primaria Municipiului Bucuresti, noul centru de zi, construit si echipat la standarde inalte, va oferi tratamente si servicii medicale adecvate pentru aproximativ 600 de copii, inclusiv din afara Bucurestiului, anual.
Anne-Grete Strom-Erichsen se afla in Romania, in perioada 28-29 iunie, pentru a vizita trei proiecte finantate prin Granturile SEE si norvegiene.

Prin cele doua programe financiare, Granturile SEE si cele norvegiene, cele trei state SEE/ AELS, Norvegia, Islanda si Liechtenstein, au alocat pentru Romania asistenta financiara nerambursabila in valoare de 98,5 milioane euro, pentru perioada 2007-2009, ca urmare a angajamentului lor, conform Acordului privind Spatiul Economic European (SEE), de a contribui la coeziunea sociala si economica intre statele membre ale SEE.

Din suma totala, contributia Norvegiei se ridica la aproximativ 97%. Granturile SEE si cele norvegiene sunt destinate sustinerii dezvoltarii sociale si economice a Romaniei prin co-finantarea de proiecte in cateva sectoare cheie: sanatate si ingrijirea copilului, protectia mediului, productie sustenabila, patrimoniu cultural si sectorul ONG. 22% din volumul financiar total a fost alocat sanatatii prin intermediul a 16 proiecte implementate de entitati romanesti in parteneriat cu entitati din Norvegia (in anumite cazuri).

30-06-2011
Tip
Stiri interne
Sursa