Termen cautat
Tip stire
E.g., 10/01/2020
Data stire

Cercetatori germani au descoperit un nou tip de neuroni


Autor: elena

O echipa de cercetatori de la Universitatea germana Heidelberg si de la Bernstein Center Heidelberg-Mannheim a descoperit un tip nou si bizar de neuroni, cu o forma diferita si care indeplinesc functii inca necunoscute, conform unui material publicat luni de Live Science.

Desi neuronii au diferite forme si marimi, in general ei sunt formati dintr-un corp celular si doua tipuri de apendice care au rolul de a recepta si de a transmite informatiile: dendritele si axonii.

Dendritele sunt niste structuri ramificate care primesc semnale de la alte celule nervoase si le transmit in neuron, dupa care informatia procesata este retransmisa prin intermediul axonului.

Acesta este principiul de functionare al neuronilor obisnuiti. Noul tip de neuroni descoperit este diferit. In cadrul acestor neuroni, informatia preluata de la alte celule nervoase nu mai ajunge in celula, ci trece de la dendrite prin axon direct catre alta celula nervoasa.

"Am descoperit ca in peste 50% dintre celule axonul nu este o prelungire a corpului celular, ci a unei dendrite", conform lui Christian Thome, neurolog la Universitatea Heidelberg.

Noul tip de celule nervoase a fost descoperit in creierul soarecilor, localizate in hipocamp, parte a creierului cu rol in procesele de memorie si orientare in spatiu. In general, structura creierului uman este similara celei a soarecilor, iar hipocampul uman este format din acelasi tip de celule ca si cel al soarecilor.

In hipocamp se afla sediul unor neuroni puternic interconectati, denumiti celule piramidale - denumire inspirata de forma corpului celular. Pentru a examina conexiunile dintre aceste celule oamenii de stiinta au folosit o proteina de culoare rosu fluorescent care se fixeaza de radacina fiecarui axon care porneste dintr-o celula nervoasa.

Echipa de cercetatori se astepta ca acesti axoni sa porneasca din corpul celular, insa, in multe dintre cazurile observate, axonii se formau in prelungirea terminatiilor dendritice.

Baza hipocampului este impartita in zonele denumite CA1, CA2, CA3 si CA4. Acest tip de neuroni necunoscut pana in prezent a fost descoperit in special in zona CA1, unde 50% dintre celulele nervoase au axonii direct in prelungirea dendritelor. In cazul regiunii CA3 proportia este de aproximativ 28%.

Pentru a observa modul de functionare a acestor celulele, cercetatorii au folosit pulsuri de lumina pentru a activa neurotransmitatorul denumit glutamat. Neurotransmitatorii sunt substantele chimice eliberate de celulele nervoase pentru a transmite informatia de la o celula la alta.

Dendritele conectate direct la axoni au raspuns foarte puternic chiar si la cel mai mic influx de substanta neurotransmitatoare, activand celula nervoasa, conform lui Tony Kelly, participant la acest studiu din partea Universitatii din Bonn.

"In acest mod, informatia transmisa de aceste terminatii dendritice speciale influenteaza comportamentul celulei nervoase mai mult decat inputurile provenite de la celelalte dendrite", sustine Kelly.

Intrebarea care ramane este de ce aceste celule din hipocamp au aceasta particularitate care le permite sa sara peste etapa transmiterii informatiei in corpul celular.

Ipoteza lansata de oamenii de stiinta este ca acest tip de neuroni ar putea sa fi specializat ca transmitatori mai eficienti, iar informatia pe care o transmit este mai putin expusa inhibarilor care pot aparea in cazul neuronilor obisnuiti.

Deocamdata insa nu este clar ce informatii sunt prioritizate pe acest "fir rosu" al creierului si de ce.

Detaliile acestei descoperiri sunt publicate in ultimul numar al revistei Neuron.

29-09-2014
Tip
Stiri externe