Termen cautat
Tip stire
E.g., 02/20/2020
Data stire

Ciamba: Recomandarile facute Romaniei de CE raspund prioritatilor de actiune ale Guvernului


Autor: elena

Recomandarile facute Romaniei de Comisia Europeana - intre care consolidarea fiscala favorabila, ameliorarea sistemului de colectare a impozitelor - raspund prioritatilor de actiune ale Guvernului si reprezinta un instrument util in orientarea si planificarea politicilor institutiilor romanesti, a declarat miercuri secretarul de stat pentru afaceri europene, George Ciamba.

"Noi credem ca recomandarile formulate de Comisie raspund prioritatilor de actiune ale Guvernului si reprezinta un instrument util in orientarea si planificarea politicilor institutiilor romanesti", a spus Ciamba, intr-o conferinta de presa, dupa sedinta Executivului.

El a anuntat ca joi va avea loc o sedinta a unui grup interministerial de lucru pentru semestrul european, care ar urma "sa ia masurile care se impun" in aceasta privinta.

"Documentul de azi este rezultatul unui dialog sustinut intre Guvernul Romaniei si Comisia Europeana. Am transmis Planul National de reforma si programul de convergenta Comisiei si pe baza acestora avem recomandarile de azi", a spus Ciamba.

Ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, a afirmat, la randul sau, ca Bruxellesul a apreciat ca "scenariul macroeconomic pe care se bazeaza bugetul in 2013 si proiectia aferenta perioadei 2013-2015 este unul plauzibil, in linie cu prognoza Comisiei Europene".

"CE a confirmat practic nivelul deficitului pe care Romania il urmareste in acest an si in urmatorii ani, ceea ce pune bazele etapei urmatoare, si anume propunerea de iesire a Romaniei din procedura de deficit excesiv, de abrogare a acestei proceduri", a adaugat Voinea.

Comisia Europeana recomanda ca Romania sa asigure o consolidare fiscala favorabila cresterii economice, sa amelioreze sistemul de colectare a impozitelor prin aplicarea unei strategii cuprinzatoare de asigurare a conformitatii fiscale si sa combata munca nedeclarata. Propunerea Comisiei, data publicitatii miercuri, la Bruxelles, urmeaza sa fie aprobata de Consiliul European.

In paralel, mentioneaza CE in recomandarile sale, Romania trebuie sa exploreze in perioada 2013-2014 modalitatile prin care poate recurge intr-o mai mare masura la taxele de mediu. Alte recomandari sunt egalizarea varstei de pensionare pentru femei si barbati si sustinerea reformei pensiilor prin promovarea sanselor de angajare pentru lucratorii varstnici.

De asemenea, Romaniei i se recomanda sa continue reformele in sistemul sanatatii pentru a spori eficienta, calitatea si accesibilitatea acestuia, in special pentru persoanele defavorizate si pentru comunitatile indepartate si izolate, respectiv sa reduca recurgerea la spitalizarea excesiva a pacientilor, inclusiv prin imbunatatirea serviciilor de tratament ambulatoriu.

O alta recomandare pentru 2013-2014 este sa asigure o mai buna participare pe piata muncii si sa sporeasca capacitatea de insertie profesionala si productivitatea fortei de munca prin revizuirea si consolidarea politicilor active in domeniul pietei fortei de munca.

In ceea ce priveste somajul in randul tinerilor, autoritatilor romane li se cere sa puna in aplicare fara intarziere Planul national pentru incadrarea in munca a tinerilor, inclusiv printr-o garantie pentru tineri.

Nu in ultimul rand, o alta recomandare a CE este sa se asigure aplicarea pe teren a Strategiei nationale de integrare a romilor. De asemenea, este vizata accelerarea reformei sistemului de invatamant, alinierea suplimentara a invatamantului superior la cerintele pietei muncii si imbunatatirea accesului persoanelor defavorizate.

Alt fenomen care preocupa CE este fenomenul parasirii timpurii a scolii, pentru combaterea caruia doreste cresterea accesului copiilor prescolari, inclusiv al romilor, la o educatie de calitate.

Toate statele membre ale Uniunii Europene, cu exceptia celor plasate sub program de ajutor - Grecia, Irlanda, Portugalia si Cipru - au primit miercuri din partea Comisiei recomandari specifice ce vor fi discutate la summitul sefilor de stat si de guvern din UE de la sfarsitul lunii iunie, inainte de a fi aprobate oficial de ministrii de finante ai celor 27.

29-05-2013
Tip
Stiri interne