Termen cautat
Tip stire
E.g., 08/03/2020
Data stire

Ciurchea(CNAS): Nu exista niciun fel de problema in ceea ce priveste fondurile, toate programele de sanatate sunt acoperite


Autor: elena

Preşedintele CNAS, Vasile Ciurchea, a declarat miercuri că nu există niciun fel de problemă în ceea ce priveşte fondurile pentru asigurarea tuturor programelor naţionale de sănătate şi a afirmat că programul de dializă funcţionează cel mai bine.

"În ceea ce priveşte fondurile, în acest moment nu există niciun fel de problemă, toate programele naţionale sunt acoperite şi cu atât mai mult programul de dializă care funcţionează cel mai bine. Dacă mă refer la programul de dializă, este programul care funcţionează cel mai bine, este cel mai bine controlat şi cel puţin până la aceste moment nu au existat probleme să fie pacienţi netrataţi, să fie pacienţi lăsaţi în drum. Atunci când au fost condiţii meteo nefavorabile sau inundaţii, toată lumea s-a preocupat de bolnavii de dializă pentru că a nu face o şedinţă de dializă pentru pacienţi înseamnă riscuri ", a afirmat Ciurchea, la o dezbatere.

Potrivit lui Ciurchea, chiar dacă de la an la an fondurile pentru CNAS au fost din ce în ce mai mari, banii nu au fost suficienţi.

"De-a lungul anilor, de la înfiinţarea CNAS şi până acum, în fiecare an au fost bani mai mulţi, niciodată banii nu au ajuns, niciodată banii nu au fost suficienţi, la fel se întâmplă şi acum, nu sunt suficienţi, dar ajung. Şi pacientul trebuie să înţeleagă la un moment dat că toată lumea îi vrea binele şi atunci trebuie să respecte acele indicaţii medicale, trebuie să respecte acel regim pe care medicul curant îl dă. În esenţă, este spre binele pacientului. Dacă reuşim să ţinem pacienţii în anumite limite, anume parametri, atunci şi costurile vor fi ceva mai normale şi vom putea să tratăm mai mulţi pacienţi cu aceiaşi bani. Nu există un sistem în lume standard, nu s-a inventat încă un sistem care să spună: există nevoie de atâţia bani. În orice ţară din lume mai trebuie nişte bani, în orice ţară din lume, în orice sistem mai trebuie mişcat ceva", a susţinut preşedintele CNAS.

El i-a sfătuit pe medici să continue investigaţiile pentru pacienţi atunci când descoperă că aceştia au probleme.

"Atunci când la un bolnav intuiesc sau văd din investigaţii că sunt ceva probleme ar trebui continuate investigaţiile şi niciodată lăsat să mai aştepte pentru că se ajunge într-un stadiu cronic când şi pentru pacient este mai greu şi pentru sistem este mai costisitor. Pe lângă costuri directe, mai sunt şi costuri indirecte, precum zile de spitalizare, zile de concediu medical, infirmităţi, foarte multe lucruri care adunate costă", a atenţionat Ciurchea.

Preşedintele CNAS a mai spus că o mare parte din populaţia României are glicemia peste limitele normale, iar unele persoane chiar sunt insulino-dependente.

"La acest moment, diabetul este suportat în integralitate de către CNAS, dar va trebui să facem ceva ca măcar să nu mai crească bazinul de pacienţi cu o glicemie mare şi care să necesite un tratament. Dacă acest bazin creşte în fiecare an foarte mult, mai mult decât ne aşteptăm noi, vă imaginaţi unde ajung costurile şi neajunsurile pentru pacient", a afirmat Vasile Ciurchea.

În opinia sa, dacă actul medical nu este gândit într-un "spirit economic" se ajunge la situaţia în care fondurile nu vor fi suficiente.

"Haideţi să încercăm să începem cu ce îi face bine pacientului şi să încercăm să gândim şi economic. Dacă nu gândim actul medical şi într-un spirit de economie, sigur că ajungem în situaţia în care să nu avem fonduri suficiente. Îmi pun mereu întrebarea de ce în spital se găsesc lucrurile scumpe şi nu se găsesc şi cele ieftine, precum seringi, pansament şi aşa mai departe. (...)", a mai declarat preşedintele CNAS.

El a spus că îşi doreşte să crească procentul de medicamente generice folosite în tratamente, întrucât sunt ieftine şi permit tratarea unui număr mai mare de bolnavi.

03-12-2014
Tip
Stiri interne