Termen cautat
Tip stire
E.g., 10/01/2020
Data stire

Cluj: Cercetatorii de la UBB contribuie la realizarea unei noi generatii de roboti terapeutici


Autor: elena

Echipa de cercetatori a Institutului International de Studii Avansate de Psihoterapie si Sanatate Mentala Aplicata din cadrul UBB isi propune sa dezvolte o noua generatie de roboti terapeutici.

Proiectul va demara in martie 2014 si va avea o durata de patru ani, fiind parte a unui grant al Comisiei Europene, in valoare de aproximativ 9 milioane de euro.

"Studiile de specialitate arata ca interventia psihologica sustinuta, ca o extensie a ceea ce se intampla in cabinetul psihologului clinician sau a psihoterapeutului, poate eficientiza decisiv comportamentul uman si raspunsul acestuia la tratamentul psihologic sau medical. Rational insa, nu putem spera - din cauza resurselor limitate - sa avem un psiholog pentru fiecare om, care sa-l insoteasca si sa-l consilieze in situatii obisnuite de viata. In acest context, ideea institutului nostru este ca putem avea un robo-psiholog care sa aiba aceasta functie. Nu este o utopie, ci viziune", afirma Daniel David, directorul Institutului de Psihoterapie, prin intermediul unui comunicat trimis sambata Agerpres.

Practic, cercetarile psihoterapeutilor de la UBB vor trece la un alt nivel, unul extins la tratamentul diverselor afectiuni psihice, plecand de la rezultatele obtinute deja in alte studii, in tratarea autismului.

Noii roboti terapeutici vor fi mai inteligenti si mai flexibili, cu o autonomie crescuta, capabili sa reactioneze la comportamentul copilului cu autism.

In urma cu doi ani, o echipa de specialisti de la Facultatea de Psihologie si Stiinte ale Educatiei din cadrul UBB a folosit un robotel experimental, in incercarea de a determina cativa copii care sufereau de autism sa deprinda notiuni de socializare.

Robotelul, numit Probo de inventatorii sai, doi studenti belgieni, a fost introdus in 'lectiile' copiilor pentru a-i ajuta sa invete sa spuna lucruri simple, precum 'buna ziua' sau 'multumesc'.

Robotul, care putea sa zambeasca sau sa se intristeze, sa arate dezgust, frica sau furie, dar si sa imbratiseze, a fost folosit de psihoterapeuti ca element de joaca care poate transmite informatii utile.

Potrivit profesorului Daniel David, studiile din ultimii ani aratasera ca micutii care sufera de autism interactioneaza, in anumite cazuri, mai bine cu robotii decat cu oamenii, deoarece ei au timp sa 'citeasca' cele cateva expresii faciale de care este in stare robotelul, pe cand complexitatea mimicii umane ii sperie.

In noul proiect sunt implicate sase universitati, printre care si Universitatea Babes-Bolyai. Rolul echipei de la Institutul de Psihoterapie este de a oferi informatii clinice inginerilor si informaticienilor care vor concepe noua generatie de roboti.

30-11-2013
Tip
Stiri interne