Termen cautat
Tip stire
E.g., 12/11/2019
Data stire

Cluj: Conferinta Comisiei Sericicole Internationale, la USAMV


Autor: elena

Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) din Cluj-Napoca gazduieste, incepand de joi, cea de-a 21-a Conferinta a Comisiei Sericicole Internationale (CSI).

Timp de trei zile, specialisti in sericicultura vor discuta despre perspectivele dezvoltarii acestei ramuri a zootehniei, care se ocupa de cresterea viermilor de matase si continua sa reprezinte o alternativa pentru tari cu economii in curs de dezvoltare, precum si despre imbunatatirea activitatii CSI.

Un alt aspect vizeaza constituirea unor retele de voluntari, menite sa contribuie la diversificarea activitatii economice, pentru a fi generate venituri pentru populatia din mediul rural care se ocupa de cresterea viermilor de matase.

Coordonatorul echipei de organizare a reuniunii de la Cluj-Napoca este prof. univ. dr. Liviu Al. Marghitas, presedinte al Senatului USAMV si delegat al Romaniei in CSI - organizatie interguvernamentala creata in 1955, la care tara noastra a aderat ca membru fondator. Din Comisie fac parte 12 tari - Franta, Brazilia, India, Indonezia, Grecia, Thailanda, Tunisia, Siria, Egipt, Iran, Madagascar si Japonia.

Totodata, in cadrul conferintei de la USAMV va avea loc alegerea secretarului general al CSI. Tara noastra va prezenta un candidat pentru aceasta functie.

Romania este o tara cu traditie in sericicultura si cu un potential demne de luat in considerare, performantele ei fiind recunoscute pe plan mondial datorita calitatii deosebite a materialului biologic si produselor obtinute.

Fluturele de matase (Bombyx mori), din ordinul Lepidoptera, a fost domesticit si crescut in China, unde sericicultura a inceput sa fie practicata in urma cu aproximativ 5000 de ani.

In timpul procesului de metamorfoza spre stadiul de crisalida, larvele speciei produc coconii - "gogosile" de matase naturala. Bombyx mori este unul din organismele cele mai studiate din punct de vedere biologic, el permitand, intre altele, verificarea legilor ereditatii lui Mendel (1906).

In octombrie 2007, UE a stabilit ca sericicultorii pot beneficia de un sprijin financiar din fonduri europene daca livreaza o productie de minimum 20.000 de oua de viermi de matase unei unitati de procesare autorizate.

14-06-2012
Tip
Stiri interne
Sursa