Termen cautat
Tip stire
E.g., 04/21/2021
Data stire

Cluj: Conferinta dedicata culturii medicale si culturii taraneasti la mijlocul secolului al XIX-lea


Autor: elena

Conf. univ. dr. Constantin Barbulescu de la Facultatea de Istorie a Universitatii "Babes-Bolyai" va sustine, miercuri, 20 februarie, conferinta intitulata "Cultura medicala si cultura taraneasca la mijlocul secolului al XIX-lea in Principate.

Cazurile Marin Varzaru si Stoian Buruiana", la Atelierul multidisciplinar si interuniversitar de filosofie si antropologie medicala, care se va desfasura la Biblioteca Clinicii Medicale II.

"Ceea ce ne propunem in prezentare este o analiza a raporturilor dintre cultura medicala moderna, dominanta, si cultura taraneasca, la mijlocul anilor 1860 in Principatele Unite. Raporturi puse in evidenta de anchetele autoritatilor sanitare asupra a doi vindecatori tarani: Marin Varzaru Catana, care vindeca turbarea, si Popa Stoian Buruiana, care vindeca nebunia. Prin intermediul avatarurilor acestor doua cazuri o sa vedem cum cultura medicala dominanta incearca sa supuna si, in cele din urma, sa distruga ceea ce numeam cultura medicala taraneasca. Cu mai mult sau mai putin succes", spune universitarul clujean pe site-ul Atelierului.

17-02-2013
Tip
Stiri interne
Sursa