Termen cautat
Tip stire
E.g., 01/20/2020
Data stire

Cluj: Conferinta Nationala de Medicina Aplicata la Educatie Fizica si Sport


Autor: elena

Personalitati de renume ale vietii medicale, cadre didactice si formatori din facultatile cu profil sportiv participa, joi si vineri, la Cluj-Napoca, la prima editie a Conferintei Nationale de Medicina Aplicata la Educatie Fizica si Sport.

In cadrul ceremoniei de deschidere a evenimentului au sustinut conferinte acad. prof. univ. dr. Nicolae Hancu - "Alimentatia sanatoasa si calitatea vietii", prof. univ. dr. Nicolae Miu - "Sanatatea copilului si sportul" si prof. univ. dr. Petru Adrian Mircea, care s-a referit la cercetarile dedicate stiintelor vietii.

Lucrarile reuniunii se vor desfasura in patru sectiuni - "Educatie fizica, medicina scolara si universitara, pediatrie sociala", "Sport de performanta, medicina sportiva, riscuri in activitatea sportiva, recuperare, tratamente", "Activitatea fizica, fiziologia efortului, stres, psihologia activitatilor fizice, medicina psihosomatica" si "Calitatea vietii, nutritie, sanatate publica, igiena, sanatate mintala" si vor fi moderate de profesorii universitari clujeni Nicolae Miu, Gheorghe Dumitru, Cristina Borzan, Vasile Negrean, Dan Dumitrascu, Simona Tache, Doina Cosman si Iustin Lupu.

Joi, in cadrul conferintei se va desfasura si o masa rotunda cu tema "Stresul in actualitate" si va fi lansat volumul "Conferinte de medicina aplicata la educatie fizica si sport", reeditare a celui aparut sub ingrijirea prof. dr. Iuliu Hatieganu, in anul 1938.

Evenimentul este organizat de Societatea Medicala Romana de Educatie Fizica si Sport, sub egida Universitatii de Medicina si Farmacie "Iuliu Hatieganu" din Cluj-Napoca si are ca scop dezbaterea unor teme referitoare la interferenta dintre educatia fizica, sport si medicina moderna.

Acest mod de abordare interdisciplinara a fost aplicat de celebrul prof. univ. dr. Iuliu Hatieganu (1885-1959), intemeietorul Societatii Medicale de Educatie Fizica si Sport. Iuliu Hatieganu, care a format la Cluj o valoroasa scoala de medicina interna, considera ca "fara cultura sufletului si a starii fizice, cultura intelectuala nu este completa".

Conferinta vizeaza, totodata, introducerea unor noi tehnici de lucru in evaluarea si recuperarea sportivilor, prin metode interdisciplinare, bazate pe relatia medic-profesor de educatie fizica-antrenor, precum si crearea unei platforme comune de cercetare in cadrul UMF.

Vineri, in cea de-a doua zi a reuniunii, conf. univ. dr. Gheorghe Dumitru va vorbi despre "Penalty-ul din fotbal - de la loterie la stiinta".

30-05-2013
Tip
Stiri interne