Termen cautat
Tip stire
E.g., 09/23/2020
Data stire

Cluj: Multi dintre medici si asistente au participat voluntar la operatiunea de salvare, in afara turelor


Autor: elena

Echipele de cadre medicale mobilizate din Cluj pentru salvarea victimelor accidentului aviatic, atat pe teren cat si in spital, au numarat peste 30 de persone, Adela Golea, sefa UPU 1 din Cluj, declarand joi seara ca pe teren in seara zilei de luni fiind 16 medici, 17 asistente, doi medici rezidenti, un student si un paramedic.

Multi dintre medicii si asistentele care au participat la operatiune de salvare au venit voluntar la accidentul aviatic, in sensul ca isi terminasera turele.

"Multi dintre noi lucram in acel moment inca de dimineata sau a doua zi. Am ramas sa lucram in continuare pentru ca vin alti pacienti si tu nu poti sa le spui ca nu poti sa-i tratezi pentru ca ai avut un eveniment deosebit inainte de venirea lor. Dar cand am sunat mobilizarea toti colegii mei s-au mobilizat exemplar", a declarat Adela Golea intr-o conferinta de presa, la care au fost invitate toate cadrele medicale care au fost pe teren in acea noapte la accident.

Seful UPU 1 Cluj a mai spus ca la accident au fost aduse si doua masini echipate pentru resuscitare, specifice interventiilor pentru victime cu rani multiple, o masina cu paramedici si o masina de descarcerare.

De asemenea, in UPU din Cluj Napoca erau pregatite sapte echipe complexe formate din specialisti UPU, ATI si imagistica, pentru ca niciunul dintre pacienti sa nu fie nevoit sa astepte sa-i vina randul si pentru ca evaluarile sa se poata face pe cat posibil in paralel.

"S-a spus ca au fost foarte multe echipaje si masini. Da, au fost, pentru ca stiam ca sunt multe victime si am vrut sa facem tot ce este necesar ca sa salvam pe toata lumea", a declarat Adina Golea.

Ea a explicat ca fiecare echipa care a participat la actiune a fost compusa in asa fel incat oricare dintre ele ajungea prima la victime sa poarta oferi asistenta necesara.

Adela Golea a mai declarat ca nu poate preciza sub nicio forma daca cele doua victime, care au decedat in acest accident, ar fi putut fi salvate daca locul accidentul ar fi fost localizat mai repede.

"Este adevarat ca pacienta a fost afectata de frig. Dar este foarte importanta si conditia fizica a omului respectiv pentru ca fiecare dintre noi are rezistenta lui. Pacienta a coborat cu prima masina si eu personal am urcat in ea pentru ca este treaba mea sa decid cine pleaca primul catre spital si cu ce masina. Pacienta avea o temperatura a corpului de 18,4 grade. Am masurat inca o data si la fel. Corpul era rigid, abdomenul relaxat, bombat ... nu vreau sa va spun ce inseamna si ce greu este sa iti resuscitezi un coleg", a mai spus Golea.

24-01-2014
Tip
Stiri interne