Termen cautat
Tip stire
E.g., 06/07/2020
Data stire

Cluj: Proiect finantat din fonduri europene menit sa asigure noi standarde de calitate in invatamantul medical


Autor: elena

Proiectul intitulat "Standardele de calitate si indicatori de performanta specifici pentru invatamantul superior din domeniul sanatatii" lansat, luni, la Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) "Iuliu Hatieganu" din Cluj-Napoca vizeaza crearea unui cadru comun, in privinta indicatorilor de calitate si performanta in educatia cu acest profil, beneficiarii fiind cadre didactice si studenti din centrele Cluj-Napoca, Targu-Mures, Timisoara, Iasi si Craiova.

Proiectul se va derula timp de doi ani, valoarea totala a acestuia fiind de 987.822 de lei, din care asistenta financiara nerambursabila din fonduri comunitare, prin Fondul Social European, este de 868.804 de lei.

Grupul tinta vizat de proiect este format din 15 membri ai comisiilor de asigurare a calitatii la nivel de universitate, iar beneficiari ai derularii programului vor fi aproximativ 15.000 de studenti.

Programul vine in intampinarea unor carente existente in sistemul actual de asigurare a calitatii, va contribui la asigurarea unui nivel superior de pregatire profesionala Cresterea responsabilitatii pentru calitate in domeniul sanatatii este unul dintre obiectivele esentiale ale acestui program.

Coordonatorul proiectului, prof. univ. dr. Radu Oprean de la UMF din Cluj-Napoca, si responsabilii de proiect - prof. univ. dr. Radu Damian de la Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior (ARACIS) si conf. dr.Cristian Gheonea de la UMF Craiova - precum si prorectorul pentru management si dezvoltare academica din UMF Cluj-Napoca, conf. dr. Dorin Farcau, au prezentat, in cadrul unei conferinte de presa, obiectivul general si cele specifice ale proiectului.

In prima faza de derulare a proiectului se va face o evaluare a sistemelor actuale de asigurare a calitatii din cele cinci universitati implicate in proiect. Va urma elaborarea unor standarde de calitate si a unor indicatori de performanta specifici, ce vor avea menirea de a imbunatati rezultatele academice.

Performantele universitatilor de medicina si farmacie vor fi comparate, in scopul cresterii credibilitatii lor pe piata muncii. Cel de-al treilea obiectiv al proiectului este axat pe formarea de specialisti in asigurarea calitatii in cele cinci universitati.

Expertii astfel formati vor promova bunele practici in vederea imbunatatirii programelor de studiu din acest domeniu educational.

"Proiectul vizeaza sa uniformizeze aceste standarde la nivel national. Se va realiza in acest fel un numitor comun, iar ulterior vor fi avute in vedere standarde evolutive", a spus prof. dr. Radu Oprean, precizand, totodata, ca vor fi adaptate toate normele de calitate din domeniul medical, nu doar cele din medicina, respectiv toate profesiile reglementate sectorial din domeniu.

La randul sau, prof. univ. dr. Radu Damian a aratat ca noile standarde vor viza trei domenii - capacitatea institutionala, eficacitatea educationala si managementul calitatii.

"Anumite evaluari institutionale au aratat ca sistemele interne de asigurare a calitatii din universitati functioneaza uneori cu viteze diferite si pe paliere diferite. De aceea vom incerca sa le aducem la acelasi numitor", a spus prof. univ. dr. Radu Damian.

"Este un proiect strategic" a concluzionat prorectorul UMF Cluj-Napoca, conf. dr. Dorin Farcau.

30-01-2012
Tip
Stiri interne
Sursa