Termen cautat
Tip stire
E.g., 04/03/2020
Data stire

Cluj: Satenii din Mociu protesteaza fata de desfiintarea spitalului


Autor: elena

Peste 300 de sateni din comuna Mociu au protestat, marti, in fata Centrului de Sanatate din localitate pentru a incerca sa convinga autoritatile care vor sa desfiinteze unitatea ca au nevoie de servicii medicale.

Ministerul Sanatatii a decis transformarea spitalului din comuna clujena Mociu in camin de batrani, in conditiile in care in localitate mai functioneaza patru asemenea aziluri.

''Dumneavoastra nu va puteti permite, din pensia de CAP pe care o aveti, sa va deplasati la spitalele din Mures sau Cluj. Fiti alaturi de noi in incercarea de a impiedica transformarea acestui spital, de care depind 22 de mii de oameni din zona, in azil de batrani'', a spus primarul Marton Horvath.

Oamenii s-au adunat in fata spitalului de la primele ore ale diminetii si au pus pe balustrada balconului cearsafuri mari pe care au scris mesaje precum ''Ce mai vreti sa mai distrugeti?'', ''Vrem comasare cu recuperare'', ''Taiati din pensii, dar lasati spitalul'' si au scandat ''Vrem spital, nu azil''.

''Oamenii protesteaza fata de transformarea spitalului din Mociu in azil de batrani pentru ca avem patru deja, avem nevoie de sanatate si de acest spital. Oamenii din Mociu si comunele arondate sunt condamnati la moarte daca se desfiinteaza acest spital si vor fi obligati sa mearga 40 de kilometri pana la Cluj pentru consultatii medicale'', a declarat primarul presei.

La randul sau, directoarea unitatii medicale, Adriana Mustea, a explicat ca spitalul deserveste sapte comune si ca la Mociu lucreaza trei medici si cinci asistente. Spitalul are o capacitate de 30 de paturi care sunt aproape tot timpul ocupate, astfel ca uneori cadrele medicale sunt nevoite sa ii trimita acasa pe oameni pentru o zi-doua, pana se elibereaza un loc.

Directoarea spitalului spune chiar ca un azil nu ar putea functiona in cladirea unitatii, pentru in ea mai functioneaza si doua dispensare, centru de permanenta, un punct de lucru al ambulantei Cluj si cabinete particulare.

''Ar trebui toti dati afara ca sa se faca aici azil. Nici nu stim ce o sa se intample cu restul. Daca procedurile juridice nu sunt clare, exista posibilitatea ca la final sa nu avem nici azil, nici spital, nici nimic. Decizia cred ca a fost luata in graba, fara a tine cont de toti factorii'', a spus directoarea.

22-03-2011
Tip
Stiri interne
Sursa