Termen cautat
Tip stire
E.g., 02/29/2020
Data stire

Colegiul Psihologilor acuza CNAS ca nu deconteaza sedintele de psihoterapie


Autor: elena

Presedintele Colegiului Psihologilor din Romania, Mihai Anitei, a acuzat, luni, intr-o conferinta de presa, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) ca nu deconteaza sedintele de psihoterapie realizate de psihologi, punand astfel in pericol sanatatea mintala a populatiei.

Potrivit presedintelui Colegiului Psihologilor din Romania, CNAS deconteaza serviciile de psihoterapie psihiatrilor care 'nu au pregatirea necesara pentru acest serviciu'.

'Anxietatile, atacurile de panica, depresiile, tulburarile psihice, nu trebuie tratate cu hapuri. CNAS a stabilit ca serviciile de psihoterapie pot fi decontate daca sunt facute de psihiatri. Acestia nu au pregatire, nu au facut in facultate asemenea specializare, in schimb psihologii sunt pregatiti pentru ca au studiat trei ani in facultate plus doi ani de master. Sunt specializari diferite', a precizat Anitei.

Potrivit reprezentantului Psihologilor din Romania, CNAS 'a abuzat' cand a atribuit exercitarea unei activitati altei specialitati (psihiatrilor).

'Sa nu se incurce psihoterapia cu serviciile psihiatrilor, intrucat ei au alta pregatire. CNAS sfideaza recomandarile europene si legislatia romana, iar serviciile trebuie specializate corect si oferite de persoanele de specialitate', a opinat Mihai Anitie.

El a acuzat faptul ca CNAS limiteaza astfel accesul populatiei la serviciile de psihoterapie.

La randul sau, juristul Colegiului Psihologilor din Romania, Laurentiu Stefan, a acuzat CNAS-ul si Ministerul Sanatatii ca nu respecta prevederile legale in vigoare sustinand ca CNAS nu a oferit nicio motivare cu privire la nedecontarea serviciilor catre psihologi.

In Romania o sedinta de psihoterapie care poate sa dureze pana la doua ore costa intre 40 de lei si 100 de lei. Peste 1.800 de psihologi sunt atestati in toata tara. Cele mai dese probleme cu care se vine la psiholog sunt depresiile, anxietatile si atacurile de panica.

Potrivit unui raport al Institutului National de Medicina Legala in Romania, sinuciderile reprezinta 25% din totalul mortilor violente (neprovocate de boli), aproape la fel de multe ca mortile survenite in accidentele rutiere (28%).

Potrivit unui raport elaborat de europarlamentarul european, Evangelia Tzampazi, depresia este dusmanul invizibil al Uniunii Europene (UE) si reprezinta una dintre cele mai intalnite tulburari care afecteaza una din sase femei.

Se estimeaza ca pana in 2020, depresia va deveni cea mai obisnuita boala in Europa.
In fiecare an in UE se sinucid 59.000 de persoane, 90% dintre suiciduri avand loc din cauza tulburarilor psihice.

08-03-2011
Tip
Stiri interne
Sursa