Termen cautat
Tip stire
E.g., 09/25/2020
Data stire

Colonul dispune de un mecanism de siguranta care limiteaza formarea tumorilor


Autor: elena

Colonul dispune de un mecanism de siguranta care limiteaza formarea tumorilor si cresterea acestora, potrivit unui studiu realizat de oameni de stiinta de la Institutul de Cercetari Biomedicale (Instituto de Recerca Biomedica, IRB) din Barcelona, Spania, condusi de Eduard Batlle.

Studiul, publicat sambata in editia online a revistei 'Nature Cell Biology' si preluat de Europa Press, constata ca atunci cand in colon apar tumori benigne, numite adenoame, celulele epiteliale ale colonului produc o molecula care neutralizeaza dezvoltarea acestora.

Se estimeaza ca intre 30% si 50% dintre persoanele cu varsta peste 50 de ani vor dezvolta vreuna dintre aceste tumori. Aceste adenoame sau polipi constituie leziunile precanceroase care, acumuland mutatii genetice de-a lungul anilor, pot evolua in directia cancerului de colon.

Oamenii de stiinta au observat ca formarea unui adenom in colon este insotita de o crestere a productiei de molecule 'PMO' (proteine morfogenetice osoase). Potrivit studiului, 'PMO' limiteaza capacitatea de autoreinnoire a celulelor stem ale adenomului, ceea ce impiedica dezvoltarea rapida a leziunii.

'Celulele epiteliale ale colonului reactioneaza fata de prezenta acestor tumori si incearca sa le suprime sau cel putin sa le tina sub control prin intermediul PMO', potrivit rezultatelor studiului.

'Fara acest circuit de siguranta, am avea mult mai multi polipi care ar creste rapid. Cancerul de colon este o boala care se dezvolta lent si aceasta lentoare s-ar putea datora existentei acestui mecanism de siguranta', a spus Eduard Batlle, seful Laboratorului de Cancer Colorectal din cadrul IRB Barcelona, care incearca sa inteleaga cum apar tumorile in colon si cum devin maligne.

O ipoteza derivata din acest studiu este ca nu toate persoanele sunt la fel de protejate si ca exista variatii genetice in cadrul populatiei datorita carora unele persoane au mecanisme de siguranta mai robuste decat altele pentru a face fata formarii de polipi.

Aceasta ipoteza este sustinuta de faptul ca oamenii de stiinta au identificat regiunea genomica prin care se controleaza producerea moleculelor PMO, adica, locul specific in care se reglementeaza circuitul de siguranta declansat cand se detecteaza adenoame.

Aceste variatii genomice au fost puse in evidenta de studii asupra populatiei si de analize ale genomurilor unor bolnavi de cancer de colon care sunt disponibile in diverse baze de date.

La acest studiu au participat cercetatori de la Centrul National de Cercetari Oncologice, din cadrul 'Hospital Clinic' din Barcelona, si de la 'Centre de Regulacio Genomica'.

24-06-2014
Tip
Stiri externe