Termen cautat
Tip stire
E.g., 02/18/2020
Data stire

Companiile romanesti de medicamente, mai scumpe la Bursa decat cele sud-europene


Autor: elena

Companiile din sectorul farmaceutic s-au dovedit in ultimii doi ani o alegere foarte buna pentru investitorii orientati catre plasamente pe termen mediu si lung.

Avand rezultate financiare bune pentru 2010, analistii recomanda actiunile producatorilor autohtoni de medicamente, pentru care vad o crestere potentiala de maximum 16% in urmatorul an. Cu toate acestea, indicatorii de evaluare pentru producatorii romani sunt mai slabi decat pentru companii similare tranzactionate la Bursa din Varsovia sau la cea din Budapesta, scrie ziarul Financiarul (ww.financiarul.com).

Dintre cele trei companii producatoare de medicamente tranzactionate in prim-planul Bursei de Valori Bucuresti (BVB) - Zentiva Bucuresti (SCD), Antibiotice Iasi (ATB) si Biofarm Bucuresti (BIO) - cea mai buna alegere prin prisma variatiei cursului din ultimii doi ani a fost Zentiva, cu o crestere de 46% in 2010 si de aproape 14% in acest an. In cazul Biofarm, cotatia s-a mentinut relativ la acelasi nivel, in timp ce pentru Antibiotice s-a remarcat o scadere cu 1,6% in 2010 si cu 10,81% pentru acest an.

In 2010 piata farmaceutica din Romania a crescut cu 18,7%, pana la 9,6 miliarde de lei (cca 2,26 miliarde euro, n.n.), potrivit datelor CEGEDIM. Pe segmentul Retail, cresterea a fost de 20,8%, pana la 8,6 miliarde lei, iar pe segmentul Spitale - de doar 3,6% (la 1,02 miliarde lei).

'Trebuie mentionat faptul ca piata farmaceutica interna a resimtit climatul macroeconomic intern advers, determinat de procesul de consolidare bugetara initiat in iulie 2010. Astfel, dupa nivelul maxim consemnat in T2 (aproximativ 2,5 miliarde de lei), vanzarile la nivelul pietei farmaceutice interne au scazut in a doua jumatate a anului (in T4 la 2,3 miliarde lei)', a precizat Andrei Radulescu, analist Target Capital, citat de Financiarul. Cu toate acestea, rezultatele financiare raportate de producatorii autohtoni de medicamente au fost bune.

Raluca Ungureanu, analist Cercetare Piata de Capital in cadrul BCR-Erste, spune ca farma este unul dintre sectoarele care au performat cel mai bine in recesiune, anul trecut piata crescand cu 18% in lei, evolutie explicabila prin cresterea preturilor la medicamente, in conditiile in care piata a scazut in volum cu 0,2%, noteaza Financiarul.

22-03-2011
Tip
Stiri interne
Sursa