Termen cautat
Tip stire
E.g., 08/10/2020
Data stire

Comunicat de presa - IGPR


Autor: elena

ÎNCEPE SĂPTĂMÂNA PREVENIRII CRIMINALITĂŢII

Poliţia Română demarează, începând de mâine, până vineri "Săptămâna prevenirii criminalităţii" - o acţiune la nivel naţional.

În perioada 28 septembrie - 2 octombrie a.c., Poliţia Română desfăşoară "Săptămâna Prevenirii Criminalităţii".

Anul acesta, în cadrul activităţilor vor fi implicate şi inspectoratele şcolare judeţene, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog, Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane, direcţiile Judeţene pentru sport şi tineret, O.N.G. - uri, fundaţii şi Instituţia Prefectului.

Ziua de 28 septembrie, dedicată prevenirii infracţiunilor împotriva minorilor.

Astfel, poliţiştii vor desfăşura activităţi în şcoli, vor distribui materiale preventive, vor instala puncte de informare la biblioteci judeţene.

De asemenea, vor fi jucate piese de teatru cu tematică specifică (Bucureşti - o piesă cu tematică preventivă pusă în scenă cu ajutorul Asociaţiei Transcena la Cafe Godot, în Centrul Istoric).

Poliţiştii vor continua şi în această săptămână să acorde o importanţă deosebită zonelor adiacente şcolilor.

Pe această temă, la Hunedoara, poliţiştii vor lansa proiectul 'Prevenirea BULLYING-ului în liceele hunedorene', derulat în parteneriat cu Fundaţia 'Conexiuni' Deva şi co-finanţat de Consiliul Judeţean Hunedoara, proiect ce va fi implementat în municipiile Hunedoara şi Petroşani, în perioada octombrie - decembrie 2015.

Proiectul este o continuare a unei 'bune practici' realizate deja de poliţiştii din structura de prevenire a criminalităţii, în perioadă mai - iunie 2015, în municipiul Deva, sub sloganul 'BULLYnă albă pentru toleranţă', în care au fost formaţi 25 de tineri, 174 de profesori şi 27 de părinţi cu privire la consecinţele grave şi manifestările cyberbullying-ului în rândul adolescenţilor.

La data de 29 septembrie, zi dedicată prevenirii delincvenţei juvenile, poliţiştii vor merge în şcoli, în centrele de plasament sau în parcuri.

În cadrul acestor întâlniri, poliţiştii vor aborda teme precum limitele răspunderii penale a minorilor, cauzele şi condiţiile favorizante comiterii de infracţiuni, consecinţele juridice ale comiterii faptelor penale şi contravenţionale.

De asemenea, vor distribui materiale informative, vor organiza expoziţii tematice de carte şi vor desfăşura acţiuni pentru prevenirea absenteismului şcolar în spaţiile comerciale şi în barurile din apropierea şcolilor, urmărind să prevină vânzarea către minori de băuturi alcoolice şi ţigări.

Poliţiştii vor organiza pentru această zi concursuri sportive, pentru promovarea spiritului de echipă şi fairplay. Astfel, în judeţul Covasna se va desfăşura Cupa Prevenirii Criminalităţii la fotbal ediţia a 7-a.

Pentru a-i învăţa despre riscurile comiterii unor infracţiuni, poliţiştii vor efectua vizite cu grupe de elevi la penitenciar.

Astfel, în judeţul Hunedoara, la Penitenciarul Bîrcea Mare, poliţiştii vor mijloci un dialog între liceeni şi tineri aflaţi în executarea unei pedepse cu închisoarea, pentru fapte comise în perioada când erau minori.

La Timiş, poliţiştii vor organiza un simpozion pe tema prevenirii delincvenţei juvenile, la care vor fi invitaţi directorii a 10 instituţii de învăţământ, în care activează infocentrele şcolare.

În cadrul evenimentului, vor fi prezentate principalele activităţi desfăşurate în cadrul Proiectului, Centrul de Informare şi consiliere şcolară', precum şi în cadrul unui alt proiect, fundamentat de precedentul, aflat în derulare, în colaborare cu Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Timiş "Împreună pentru o comunitate mai sigură".

De asemenea, începând cu ora 12.00, în sediul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor va avea loc lansarea Ghidului de prevenire a victimizării 'Un antidot al violenţei', editat de poliţiştii de la prevenire.

Ghidul cuprinde în prima parte 27 de eseuri realizate de elevi din 22 de instituţii de învăţământ liceale bihorene, în cadrul Proiectului preventiv 'Şcoala fără violenţă', derulat în perioada ianuarie - martie a.c., în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor şi Liceul Teoretic 'Onisifor Ghibu' din municipiul Oradea.

Partea a doua a ghidului cuprinde, alături de prevederile Noului Cod Penal legate de infracţionalitate, recomandări preventive ce trebuie însuşite şi aplicate în acest sens, prin prezentarea unor infracţiuni specifice perioadei adolescenţei, răspunderea penală a minorilor, dar si studii de caz despre fapte săvârşite de adolescenţi.

La Dolj, poliţiştii au organizat, la Liceul Teoretic 'Henri Coandă' din Craiova, împreună cu Casa de Cultură a Sindicatelor Craiova, o dezbatere, la care sunt invitaţi profesori, elevi, ofiţeri de penitenciar şi deţinuţi din Penitenciarul de Minori şi Tineri Craiova, în cadrul căreia vor fi prezentate cazuri concrete, cauze şi condiţii care determină sau favorizează comiterea de infracţiuni şi vor fi discutate probleme cu care se confruntă copiii şi unitatea de învăţământ.

Ziua de 30 septembrie va fi dedicată prevenirii infracţiunilor contra patrimoniului.

Poliţiştii vor informa populaţia cu privire la consecinţele unui comportament neglijent vizavi de bunurile personale.

Ei se vor afla în parcările din zona marilor centre comerciale, în pieţe publice, pieţe agroalimentare, vor avea standuri de informare în mall-uri, în târgurile de maşini, se vor deplasa la asociaţiile de proprietari şi vor controla agenţii de pază cu privire la respectarea Legii 333/2003.

Vor fi organizate sesiuni de informare în şcoli, activităţi de informare a deţinătorilor de bunuri şi valori cu privire la obligaţiile pe care le au, vor fi instruite persoanele vârstnice cu privire la eventualitatea comiterii unor furturi din locuinţe (în oraşe, la cluburile vârstnicilor iar în zonele rurale, prin caravane de informare) şi vor fi stabilite întâlniri cu muncitorii sezonieri, pentru prevenirea furturilor.

Poliţiştii vor organiza şi expoziţii denumite 'Infracţiuni şi infractori' în cadrul cărora vor prezenta obiecte folosite la spargerea de locuinţe şi vor ilustra diferite moduri de operare sau metode de pătrundere în locuinţe. În acelaşi timp, cei prezenţi (reprezentanţi ai asociaţiilor de proprietari, persoane vulnerabile sau voluntari, vor asista la prezentarea unor sisteme de alarmă sau antiefracţie.

La Dolj, poliţiştii vor organiza o simulare de furt din locuinţă, într-unul dintre cartierele craiovene.

Se vor urmări reacţiile cetăţenilor prezenţi şi ulterior se vor pune întrebări cu privire la comportamentul propriu şi măsurile ce trebuie adoptate pentru a nu deveni victimă unei astfel de infracţiuni.

De asemenea, va fi discutat şi modul în care cetăţenii trebuie să procedeze când sunt victime sau martori ai infracţiunilor de furt.

La Hunedoara, va fi instituit un stand de informare, privitor la protejarea bunurilor din patrimoniul personal: locuinţă, autoturisme, bunuri personale. Conducătorii auto care şi-au lăsat bunuri de valoare în autoturismele din parcarea centrului comercial, vor fi anunţaţi prin staţia audio a hypermarket-ului şi invitaţi la standul poliţiştilor, pentru a fi avertizaţi cu privire la riscurile la care s-au expus.

Ziua de 1 octombrie va fi rezervată prevenirii criminalităţii organizate.

Astfel, vor fi organizate dezbateri cu elevi, părinţi şi profesori, vor fi vizionate filme educative în şcoli, iar în cadrul acestor întâlniri, poliţiştii vor face recomandări pentru prevenirea traficului de persoane, consumului şi traficului de droguri şi criminalităţii informatice.

De asemenea, vor fi organizate sesiuni de informare la bibliotecile judeţene, vor fi vizionate filme documentare în sălile de spectacole sau atenee, iar administratorii de firme de transport de persoane şi coletărie internaţională vor fi instruiţi de poliţişti, cu privire la riscuri.

Poliţiştii din cadrul Serviciului de Combatere a Finanţării Terorismului şi Spălării Banilor vor instrui, la un supermarket din Timişoara, mânuitorii de valori, pentru prevenirea falsului de monedă.

2 octombrie - ziua dedicată siguranţei rutiere

În această zi, poliţiştii se vor întâlni cu elevii din şcoli şi licee, atât din mediul urban cât şi rural. Vor fi abordate subiecte ca principalele cauze de producere a accidentelor rutiere şi respectarea regulilor de circulaţie pe drumurile publice de către toţi participanţii la trafic.

Vor fi proiectate filme preventive, care vor servi ca punct de plecare pentru discuţii pe teme rutiere, vor fi organizare infochioşcuri la bibliotecile judeţene, la Palatul Copiilor, în mall-uri. Pentru conştientizarea pericolelor, vor fi prezentaţi ochelarii care induc diferite nivele ale stării de alcoolemie, atât pe timp de zi cât şi de noapte.

Elevii de la şcolile şi liceele din Pecica, judeţul Arad, împreună cu tinerii şi copiii de la Palatul Copiilor - Clubul Copiilor Pecica, vor forma un lanţ uman într-o zonă intens circulată din oraş (DN7 intersectat cu A1) şi vor transmite mesaje preventive participanţilor la trafic, prin afişe şi bannere.

La Buzău, poliţiştii vor organiza Caravana siguranţei rutiere şi vor transporta un autoturism avariat într-un accident rutier, pe o platformă însoţită de autospeciale ale Serviciului Rutier, pe cea mai circulată arteră a judeţului - D.N.2 E 85 Buzău - Urziceni.

Caravana va avea bannere cu sloganul 'ALEGE VIAŢA', iar pe raza localităţilor tranzitate vor fi efectuate mai multe staţionări, pentru distribuirea de materiale cu caracter preventiv cetăţenilor întâlniţi.

La Dolj va fi organizat un exerciţiu de simulare a unui accident de circulaţie a cărui cauză o constituie traversarea neregulamentară de către pietoni şi acordarea primului ajutor, împreună cu voluntari ai Filialei Crucea Roşie Dolj.

În Gorj se va desfăşura Marşul bicicliştilor, cu tema 'Siguranţa rutieră pentru toţi. Toţi pentru siguranţă!', în colaborare cu membrii Asociaţiei Bicicliştilor TrixBike din Târgu-Jiu, pe traseul - Coloana Infinitului, B-dul Unirii, B-dul. Constantin Brâncuşi, strada Tudor Vladimirescu, strada Geneva, Coloana Infinitului, în scopul conştientizării participanţilor la trafic.

În parcarea Galeria Mall din municipiul Piatra Neamţ, poliţiştii împreună cu reprezentanţi ai C.E.P.E.C.A. şi reprezentanţi ai şcolilor de şoferi vor organiza o acţiune de prevenire a accidentelor rutiere produse pe fondul consumului de alcool. Conducătorii auto vor încerca ochelarii care induc starea de ebrietate, pentru conştientizarea pericolelor.

Activităţi desfăşurate de poliţiştii de la transporturi, în săptămâna prevenirii criminalităţii

În staţiile de cale ferată din Craiova şi Filiaşi, judeţul Dolj, vor fi difuzate la staţia de radio-amplificare spoturi audio cu recomandări pentru prevenirea furturilor din locuinţe şi de bagaje de la călători, precum şi a înşelăciunilor prin metoda "Accidentul".

Poliţiştii de la transporturi vor participa la activităţi preventive în şcoli, pentru prevenirea accidentelor rutiere şi feroviare şi a faptelor de furt.

De asemenea, vor fi organizate activităţi preventive în zonele portuare, staţiile de cale ferată şi în trenurile de călători din judeţele Galaţi, Brăila, Buzău şi Vrancea.

La data de 1 octombrie a.c., poliţiştii din Cluj organizează vizita în Staţia de cale ferată Cluj-Napoca, la "Locomotiva cu abur", a unor clase de elevi, care vor fi instruiţi cu privire la călătoria cu trenurile de călători.

Poliţiştii din Iaşi vor desfăşura cu elevii Colegiului Tehnic de Transporturi şi Construcţii Iaşi şi în staţiile de cale ferată Iaşi, Vaslui, Bacău, Suceava şi Paşcani, activităţi de prevenire a infracţiunilor cu violenţă în mediul elevilor navetişti.

Poliţiştii din Braşov vor desfăşura activităţi preventive în staţia de cale ferată Braşov, la plecarea şi sosirea trenurilor de călători cu care se deplasează elevii navetişi din localităţile învecinate municipiului Braşov. Aceştia le vor prezenta modurile de acţiune în cazul comiterii unor infracţiuni şi le vor înmâna materiale de prevenire.

De asemenea, poliţiştii se vor întâlni cu elevii de la Grupul Şcolar Transporturi Braşov pe tema prevenirii consumului de droguri şi a traficului de persoane în rândul tineri.

În staţiile de cale ferată Sibiu şi Sfântu Gheorghe şi pe 2 trenuri de călători, poliţiştii vor distribui materiale de prevenire a infracţionalităţi în sistemul transporturilor feroviare şi vor fi făcute anunţuri către călători, prin staţia de amplificare.

Poliţiştii din Constanţa vor desfăşura activităţi pentru prevenirea şi combaterea sustragerilor de la infrastructură feroviară, de la sistemele de semnalizare feroviară, furturilor din vagoanelor de marfă, de la călători şi de bagaje, pentru combaterea braconajului piscicol şi contrabandei cu motorină sau ţigări pe fluviul Dunărea.

Totodată, la nivelul subunităţilor din cadrul secţiei se vor desfăşura activităţi pentru prevenirea şi reducerea accidentelor la trecerea la nivel cu calea ferată.

În Bucureşti vor fi difuzate mesaje preventive, prin staţia de radio-amplificare a Gării de Nord şi vor fi distribuite pliante călătorilor în holurile caselor de bilete.

În judeţul Giurgiu, poliţiştii se vor întâlni cu elevii claselor I - IV de la Şcoala Generală Grădinari şi cu elevii Liceului 'Miron Nicolescu' din municipiul Giurgiu şi vor discuta pe teme de prevenire a infracţionalităţii.

La data de 2 octombrie a.c., cu ocazia sosirii navei de pasageri Variety Voyager, poliţiştii de la transporturi maritime vor desfăşura activităţi preventive pentru persoanele aflate în terminalul de pasageri din Portul Constanţa.

CENTRUL DE INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE

27-09-2015
Tip
Comunicat de presa