Termen cautat
Tip stire
E.g., 09/30/2020
Data stire

Comunicat de presa - IPJ Bistrita-Nasaud


Autor: elena

SĂPTĂMÂNA PREVENIRII CRIMINALITĂŢII 2015
- A zecea ediţie -

Începe cea de-a zecea ediţie a 'Săptămânii Prevenirii Criminalităţii', o campanie derulată la nivel naţional, de Poliţia Română, prin Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii.

În perioada 28 septembrie - 2 octombrie a.c. se va derula, la nivel naţional, cea de-a zecea ediţie a evenimentului 'Săptămâna Prevenirii Criminalităţii', în cadrul căruia vor fi abordate cinci paliere de interes instituţional: victimizarea minorilor, delincvenţa juvenilă, infracţiunile contra patrimoniului, prevenirea criminalităţii organizate şi siguranţa rutieră.

În judeţul Bistriţa-Năsăud, poliţiştii de la structurile de analiză şi prevenire a criminalităţii şi-au planificat diverse activităţi, în funcţie de grupurile ţintă vizate şi de tipul mesajelor preventive ce vor fi promovate, pentru conştientizarea populaţiei cu privire la importanţa adoptării unor conduite antivictimale şi antiinfracţionale.

Vor fi cooptaţi în organizarea şi derularea acestor acţiuni parteneri din diverse domenii: autorităţi locale, unităţi de învăţământ, societăţi comerciale, organizaţii neguvernamentale, instituţii guvernamentale şi mass-media.

Astfel, vor fi prezentate aspecte privind victimizarea minorilor, delincvenţa juvenilă, prevenirea furturilor din locuinţe şi a înşelăciunilor, periculozitatea consumului de droguri, a traficului de persoane, precum şi siguranţa rutieră.

Pe parcursul celor cinci zile vor fi distribuite materiale preventive în spaţii publice, se vor organiza lansări de proiecte educative, precum şi campanii de informare a populaţiei privind circulaţia corectă a pietonilor şi bicicliştilor.

"Săptămâna Prevenirii Criminalităţii" reprezintă o manifestare preventiv-informativă cu caracter complex care vizează sensibilizarea cetăţenilor în legătură cu importanţa prevenirii criminalităţii, necesitatea adoptării unor măsuri de autoprotecţie şi consecinţele asociate comiterii de infracţiuni.

CALENDARUL ACTIVITĂŢILOR
28 SEPTEMBRIE - 2 OCTOMBRIE 2015

LUNI, 28 SEPTEMBRIE - LANSAREA CAMPANIEI - PREVENIREA VICTIMIZĂRII MINORILOR

Între orele 11.00-13.00 - lansarea proiectului "Avatar non-violenţă" în Grupul Şcolar Lechinţa.

Proiectul are ca scop reducerea violenţei în şcoli şi implicit a numărului de elevi victime sau delincvenţi. Este realizat că parteneriat între Direcţia de Sănătate Publică, Inspectoratul Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bistriţa Năsăud, Asociaţia Ascendent şi Liceul Tehnologic Sanitar Bistriţa, fiind co-finanţat de Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud.

MARŢI  29 SEPTEMBRIE  - PREVENIREA DELINCVENŢEI JUVENILE

Între orele 11.00 - 14.00  - lansarea proiectului "Avatar non-violenţă" în Liceul Tehnologic Sanitar Bistriţa.

Proiectul are ca scop reducerea violenţei în şcoli şi implicit a numărului de elevi victime sau delincvenţi. Este realizat că parteneriat între Direcţia de Sănătate Publică, Inspectoratul Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Bistriţa Năsăud, Asociaţia Ascendent şi Liceul Tehnologic Sanitar Bistriţa, fiind co-finanţat de Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud.

MIERCURI 30 OCTOMBRIE - PREVENIREA INFRACŢIUNILOR CONTRA PATRIMONIULUI

Între orele 12.00 - 16.00 - distribuire de materiale preventive pe două module de prevenire: furt din locuinţe şi înşelăciuni:

- distribuirea de pliante şi fluturaşi principalelor firme de pază şi protecţie sau comercianţilor de sisteme de pază pentru locuinţe, pentru a fi distribuite clienţilor;

- distribuirea de pliante şi fluturaşi preventivi în zonele cu aglomerări mari de locuinţe în construcţie, case de vacanţă  şi zone de risc, însoţite de recomandări preventive; distribuirea de afişe cu modurile de înşelăciune.

JOI 1 OCTOMBRIE - PREVENIREA CRIMINALITĂŢII ORGANIZATE

Între orele 10.00 - 13.00 - organizarea unei vizite la Penitenciarul Bistriţa cu un grup de 50 de elevi din licee ale municipiului Bistriţa şi discuţii cu persoane condamnate pentru săvârşirea de infracţiuni din sfera criminalităţii organizate (trafic de droguri, de persoane).

VINERI, 2 OCTOMBRIE - SIGURANŢĂ RUTIERĂ

În intervalele orare 7.30 - 8.30, respectiv 12.00 - 14.30- susţinerea patrulelor de circulaţie active din municipiul  Bistriţa şi din judeţ în acţiunea de dirijare a circulaţiei pietonilor la afluirea şi defluirea de la şcoală;

Între orele 10.00 - 13.00 - desfăşurarea unei campanii de informare a populaţiei privind circulaţia corectă a pietonilor şi bicicliştilor:

- recomandări pe linie de circulaţie rutieră;

- înmânarea de fluturaşi cu recomandări pe linie de circulaţie rutieră.

Între orele 08:00 - 16:00 - desfăşurarea de acţiuni cu efecte mărite, la nivelul judeţului Bistriţa-Năsăud, de disciplinare a participanţilor la traficul rutier, prin prezenţa poliţiştilor în principalele intersecţii din localităţile judeţului nostru şi informarea acestora cu privire la respectarea normelor rutiere pentru prevenirea implicării lor în accidente rutiere.

"Implică-te pentru siguranţa comunităţii tale! Fii alături de poliţie în SĂPTĂMÂNA PREVENIRII CRIMINALITĂŢII! 28 SEPTEMBRIE - 2 octombrie 2015"

COMPARTIMENTUL RELAŢII PUBLICE

27-09-2015
Tip
Comunicat de presa