Termen cautat
Tip stire
E.g., 08/21/2019
Data stire

Concentratiile de praf din Bucuresti au fost de trei ori mari decat limita admisa, in 2010


Autor: elena

Bucurestenii au respirat, in 2010, un aer cu concentratii de pulberi in suspensie (PM10) de peste trei ori mai mari decat limita admisa, in timp ce depasirile zilnice maxime inregistrate au fost de peste cinci ori mai mari, releva studiul 'Calitatea aerului in Bucuresti - efecte asupra sanatatii', dat publicitatii, miercuri, de catre Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis.

Potrivit cercetarii, anul trecut, toate statiile de monitorizare a calitatii aerului din zona Bucuresti-Ilfov au inregistrat depasiri ale concentratiilor limita pentru cel putin o substanta poluanta (PM10). De asemenea, unele au inregistrat depasiri pentru doua sau chiar trei substante poluante.

Studiul releva, totodata, ca valorile de pulberi in suspensie PM10 si PM2,5 depasesc limita pentru protectia sanatatii umane la toate statiile la care sunt masurate. Mai mult, la sapte din cele opt statii unde sunt masurate concentratiile de poluare din Capitala, au existat mai multe depasiri ale limitei zilnice decat este permis prin normele europene.

Dintre substantele poluante din aerul respirat in Bucuresti, cele mai periculoase pentru sanatatea populatiei sunt pulberile in suspensie PM10 si PM2,5.

In aceste cazuri, au fost inregistrate depasiri maxime de peste cinci ori decat limita zilnica pentru PM10, si de peste sase ori mai mari decat limita zilnica pentru PM2,5.

Mediile anuale, atat pentru PM10, cat si pentru PM2,5, sunt mai mari decat limita anuala la toate statiile la care sunt masurate, se precizeaza in studiul Ecopolis.

O serie de estimari bazate pe studii de specialitate, citate de catre realizatorii studiului, demonstreaza ca, dintre adultii si copiii sub un an care mor in fiecare an in Bucuresti, cateva zeci ar putea fi salvati daca aerul ar fi mai curat.

La nivelul perioadei de sase ani urmarita in cercetarea Ecopolis, cifra se ridica la peste 800 de adulti si peste 200 de nou-nascuti al caror deces poate fi pus pe seama poluarii cu PM10.

'Din cauza poluarii, statul cheltuieste sume considerabile de bani in plus in fiecare an prin sistemul de sanatate. Numai prin reducerea spitalizarilor in Bucuresti in 2009, statul ar fi putut sa economiseasca aproximativ 400.000 de lei. Cifra s-ar multiplica semnificativ daca am include in estimare reducerea potentiala a tuturor spitalizarilor din cauze respiratorii din Bucuresti si Romania, consumul de medicamente compensate si cheltuielile aferente consultatiilor din cabinetele medicilor de familie', mentioneaza realizatorii studiului.

La randul sau, presedintele organizatiei, Costel Popa, a solicitat 'demiterea urgenta a celor vinovati', iar Primarului General "o pozitie oficiala si un plan urgent de remediere a situatiei actuale'.

Cercetarea publicata miercuri face parte din seria Sondajelor Ecopolis, care reprezinta o premiera in Romania, si nu doreste sa se substituie muncii derulate in institutiile de specialitate de catre specialistii in domeniu, ci doar sa traga un semnal de alarma fata de poluarea si efectele acesteia supra sanatatii locuitorilor Bucurestiului.

Ecopolis a monitorizat calitatea aerului din Bucuresti pe intreg anul 2010, pe baza datelor colectate de la toate cele opt statii de monitorizare a calitatii aerului din Capitala.

Au fost analizate datele la nivel de medii orare, medii glisante pentru opt ore sau medii zilnice, in functie de modul de masurare si clasificare a concentratiilor pentru fiecare substanta in parte.

Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis este o organizatie non-guvernamentala infiintata in 2009 cu scopul promovarii principiilor dezvoltarii durabile la nivelul politicilor publice din Romania.

30-03-2011
Tip
Stiri interne
Sursa