Termen cautat
Tip stire
E.g., 10/01/2020
Data stire

Conf. dr. Gabriel Popescu: Avem un consum excesiv de antibiotice in Romania


Autor: elena

Un consum exagerat de antibiotice pune in pericol pe viitor tratamentul unor infectii cu anumiti germeni, a declarat vineri, intr-o conferinta de presa, presedintele subcomisiei Ministerului Sanatatii pentru limitarea rezistentei microbiene, conf. dr. Gabriel Popescu.

"Nu am putea sa vorbim despre rezistenta bacteriana la antibiotice daca nu am avea un consum de antibiotice. Populatia nu trebuie sa isi autoadministreze antibiotice ramase de la un tratament anterior, sa nu solicite medicului sau farmacistului prescrierea, respectiv eliberarea de antibiotice si sa intrebe daca e necesara prescrierea de antibiotice, de exemplu intr-o viroza respiratorie", a spus conf. dr. Gabriel Popescu.

Acesta a precizat ca farmacistii au reguli care spun cand sa elibereze si cand sa nu elibereze antibiotice.

"Nu ar trebuie sa plece din farmacie pacientul cu antibiotic daca nu a venit cu o prescriptie medicala", a mai spus presedintele subcomisiei din Ministerul Sanatatii", adaugand ca medicii trebuie sa aiba taria si rabdarea sa ii comunice pacientului ca intr-o anumita situatie nu este necesar antibioticul si sa nu se gandeasca ca e mai comod sa prescrie antibiotic pentru ca asa vrea pacientul.

Conf. dr. Gabriel Popescu a mai spus ca in 2012 peste 3% din locuitorii Romaniei, 600.000 de oameni iau intr-o zi antibiotice in Romania".

"Cea mai mare cantitate de antibiotice se elibereaza in farmaciile cu circuit deschis, si nu in farmaciile de spitale. Consumul de antibiotice este si de o calitate redusa. Nu folosim acele antibiotice care au mai putine probleme la nivel comunitar, folosim antibiotice care stimuleaza rapid selectia de rezistente bacteriene, stimulam aparitia unor situatii pe care le numim dismicrobism, adica disparitia florei noastre endogene, care impiedica sa apara bacterii care sa ne imbolnaveasca. Vorbim despre peniciline, cefalosporine, chinolone", a explicat conf. dr. Gabriel Popescu.

El a aratat ca nu se poate stopa cresterea infectiilor determinate de bacteria clostridium difficile atata vreme cat nu se va reduce semnificativ consumul de antibiotice.

Potrivit lui Popescu, in 2010, la Institutul National de Boli Infectioase "Prof. dr. Matei Bals" au fost 20 de cazuri de infectii cu clostridium difficile, in 2011 - aproape 140 de cazuri si 10 decese, in 2012 aproape 440 de cazuri si 11 cazuri de decese, iar in 2013 pana in prezent peste 500 de cazuri si 8 decese.

"Clostridium difficile este o bacterie pe care toti putem sa o avem, copiii chiar au un procent foarte mare, si atunci daca faci un tratament cu antibiotice excesiv si distrugi flora normala bacteriana care protejeaza intestinul ceea ce ramane neinfluentat de catre antibioticul pe care l-am dat are ocazia sa se dezvolte in exces unde gaseste loc liber. Tulpinile care se dezvolta in exces nu sunt neaparat ale pacientului, ci sunt si cele pe care poate sa le mai ia din mediul spitalicesc", a explicat presedintele Societatii Romane de Microbiologie, conf. Alexandru Rafila.

El precizat ca 'lucrurile sunt scapate de sub control' in ceea ce priveste consumul de antibiotice in Romania.

"Cred ca si Ministerul Sanatatii trebuie sa ia niste masuri extrem de ferme privind limitarea eliberarii antibioticelor din farmacii decat pe baza prescriptiei medicale. Este foarte bine reglementat acest lucru, dar exista inca scapari in sistem si cred ca ministerul poate sa reuseasca prin mecanismele pe care le are la dispozitie sa elimine total eliberarea fara prescriptie a antibioticelor catre cetateni", a sustinut conf. Alexandru Rafila.

Presedintele Societatii Romane de Microbiologie a mai spus ca oamenii trebuie sa mearga la medic atunci cand au o infectie, iar medicii trebuie sa trateze cu antibiotice atunci cand sunt siguri ca este vorba despre o infectie bacteriana.

29-11-2013
Tip
Stiri interne