Termen cautat
Tip stire
E.g., 08/21/2019
Data stire

Conf. dr. Molnar Geza: Vaccinarea, o necesitate - interviu


Autor: elena

Consilierul ministrului Sanatatii conf. dr. Molnar Geza a declarat, intr-un interviu acordat AGERPRES, ca este necesar un calendar de vaccinari. Acesta a avertizat ca exista o scadere a imunitatii naturale a omului, care il face vulnerabil, dar si o adaptabilitate foarte mare a microbilor.

El a vorbit si despre pericolul pe care-l reprezinta bioterorismul.

AGERPRES: Avem un program de imunizari, puteti sa detaliati pentru ce boli este?

Conf. dr. Molnar Geza: Avem inca din 1965 calendar de vaccinare, care se bazeaza pe vaccinurile clasice. Daca nu ar fi facuta vaccinarea, am inregistra o mortalitate enorma. Cele zece vaccinuri clasice, sa spun asa, au existat si inainte de 1965, dar atunci nu a existat un calendar unic, legiferat, monitorizat. In primul rand, m-as referi la poliomielita, care este eradicata in Europa, se preconizeaza eliminarea din intreaga lume.

In Romania, din 1995, nu s-a mai inregistrat niciun caz nou, fata de anii '80, cand aveam 50 pana la 100 de cazuri cu consecintele sale de paralizie, de mortalitate.

Un alt vaccin este cel cu componenta trivalenta, tetanos, difteric si pertusis. Trebuie sa fim constienti de urmatorul lucru: bacilul difteric, bacilul tetanic nu sunt eradicate, din acest motiv singurul mijloc de protectie este vaccinarea si acoperirea cu vaccin imunogen de buna calitate, cat mai larg la nivel populational.

Din anii '90 nu mai avem niciun caz de difterie, iar cazurile de tetanos sunt absolut sporadice. In 2010 am inregistrat 9 cazuri, marea majoritate la cei nevaccinati si in varsta inaintata.

In anii '60 aveam anual 800 - 900 de cazuri cu difterie, iar cu tetanos 20 - 30 de cazuri in anii '80. Pentru aceste boli trebuie sa sustinem vaccinarea.
In ceea ce priveste componenta contra tusei convulsive, fiind cu transmitere aerogena si destul de frecventa, este necesara vaccinarea.

Si acum aceasta evolueaza in cateva mici focare familiale, dar fara sa fie vorba de o alarma epidemica. Singurul succes prin care s-a obtinut reducerea morbiditatii si reducerea mortalitatii prin aceste boli este vaccinarea.

Vaccinarea impotriva hepatitei virale B s-a introdus in 1995, dupa ce prin anii '80 - '90 am avut intre 7.000 - 8.000 de cazuri noi cu hepatita B, cu toate consecintele cunoscute. Aproximativ 60% din majoritatea cazurilor evolueaza spre hepatite cronice, ciroze hepatice si cancere hepatice primitive.

In fata acestei morbiditati avem grad de acoperire vaccinala buna pana la varsta de 30 de ani, iar la alte grupe de varsta inca mai sunt 500 - 600 de cazuri noi, dar 99% la cei nevaccinati. Vaccinul protejeaza foarte bine contra hepatitei B.

In ceea ce priveste rujeola, exigentele OMS sunt de a elimina din Europa aceasta boala, pana in 2012, dar recunoastem cu totii ca nu se va reusi. In intreaga Europa au reaparut focare inclusiv focare epidemice de rujeola, boala are o rata de transmisibilitate extrem de crescuta, iar riscul de a face rujeola este foarte mare.

Daca in anii epidemici 1997 - 1998, 1993, 1986, am inregistrat intre 20.000 si 50.000 de cazuri, in prezent, inregistram pana la 400 de cazuri. Si in acest an evolueaza cateva focare de rujeola in 6 - 7 judete, in marea majoritate la copii nevaccinati si din comunitatile de romi.

Atrag atentia ca la o astfel de boala cu rata foarte mare de transmisibilitate singura posibilitate de protectie este vaccinarea.

Rubeola si parotidita epidemica sunt doua componente vaccinale recent introduse in calendarul de imunizari, pentru care nu avem inca rezultate atat de concludente incat sa afirmam ca avem rezultate si in acest sens.

Dar, de exemplu, vaccinarea antirubeola la fete este foarte importanta pentru protejarea femeilor in timpul sarcinii, pentru a nu rezulta rubeola congenitala, care este o boala destul de grava, invalidanta pentru intreaga viata.

Parotidita epidemica se manifesta prin inflamatia glandei parotidiene cu foarte multe consecinte. Poate da inflamarea si afectare ovariana la fetite si a testiculelor la baieti si poate rezulta sterilitate secundara. Si in acest caz vaccinarea este importanta.

Vaccinarea BCG este absolut nevoie sa se pastreze la nou-nascut, in cazul Romaniei. Aceasta vaccinare nu apara de infectia tuberculoasa ulterioara la varsta de adult, iar acest lucru e valabil nu numai la noi, ci in intreaga lume. Prin vaccinare obtinem evitarea tuberculozei invazive, in primul rand meningita tuberculoasa la copilul sugar si la copilul mic.

Doresc sa afirm cu toata taria ca acest calendar, pe care il modernizam anual, in functie de posibilitatile noastre, si fara nicio discutie in functie de necesitatile evolutiei bolilor transmisibile pe teritoriu tarii noastre, este un calendar de vaccinare modern, care se aliniaza la cele din alte tari.

Produsele vaccinale sunt produse omologate, recunoscute de autoritatile specializate din tara si din strainatate. In ceea ce priveste mult discutatele componente suplimentare - vehiculatul, stabilizantii, modul de preparare - acestea sunt in uz in intreaga lume.

Toate povestile cu autismul provocat ba de un vaccin, ba de altul sunt demontate in literatura stiintifica, si nu isi gasesc validitatea. Nu se pot fabrica vaccinuri, chiar si cu actualele tehnologii, contra tuturor bolilor infectioase.

AGERPRES: In ceea ce priveste vaccinurile antigripale, ce ne puteti spune?

Conf. dr. Molnar Geza: Privitor la acest lucru, tulpinile de virus gripal se adapteaza extrem de repede si eficient la conditiile supresiei pe care o prezinta receptivitatea populatiei.

In cazul in care a fost o pandemie, in cazul in care exista o raspandire generala a unui serotip de virus gripal, acesta este suficient de destept, intre ghilimele, ca sa se schimbe putin si sa se adapteze.

Vaccinurile gripale sezoniere contin tulpinile recomandate de OMS, in urma cercetarii si supravegherii foarte atente mondiale a intregii circulatii a virusului gripal.

Referitor la virusul gripal porcin, respectiv inainte virusul gripal aviar, aici, desigur, pentru gripa, exista un risc de pandemie majora. Sunt nevoit sa spun, chiar daca nu place, exact ca si la cutremure, suntem convinsi ca va fi, dar nu stim cand.

Aceste virusuri forteaza, cum a inceput si virusul aviar, dar nu a reusit sa se transmita de la om la om. Iata ca acest virus porcin a reusit deja transmiterea. Va urma un nou pas si atunci protejarea in masa, in special a persoanelor expuse unui mare risc - complicatii sau deces - este absolut necesara, prin vaccinare.

Inca din 2009 - 2010 am spus ca prognoza este ca acest virus porcin, la un moment dat, sa se reintoarca in circuit.

Si-a facut rondul in emisfera nordica, apoi s-a deplasat in emisfera sudica, iar acum a existat o reintoarcere in Europa, inclusiv in Romania, se pare intr-o combinatie de circulatie concomitenta in teritoriu national, dar si in intreaga Europa cu virusul B. Si, din pacate, au existat cateva cazuri destul de grave, fara sa se fi sesizat schimbari radicale in structura virusului gripal.

Vaccinurile administrate in 2009 - 2010 contra virusului pandemic, respectiv vaccinul sezonier in care OMS a inclus virusul pandemic, tocmai pentru ca se stia ca se va reintoarce, sunt eficiente, iar cei care au primit vaccinul nu s-au imbolnavit.

AGERPRES: Care este viitorul in domeniul bolilor infectioase?

Conf. dr. Molnar Geza: Putem sa discutam foarte mult de viitorul bolilor infectioase, de bolile emergente si reemergente. Nu de mult am citit in Revista nationala de boli infectioase un articol extrem de interesant care prognozeaza redesteptarea holerei.

In Europa, este o boala care s-a cam uitat, posibila numai prin import. Se cunoaste amenintarea bioterorismului cu agenti etiologici microbieni, oricand ar putea ca sa readuca variola.

Este o realitate la modificarile continue in lumea microbiana, cu care suntem condamnati la o convietuire, pe cat posibil pasnica, evitand pe cat posibil accidentele regretabile prin mortalitate. Lumea este in plina schimbare.

Sa nu uitam nici rautatea si agresivitatea umana, care de multe ori ne pregatesc surprize inclusiv sub aspectul bioterorismului.

AGERPRES: Care sunt principalii microbi, virusi, care ar putea fi utilizati in bioterorism?

Conf. dr. Molnar Geza: Exista o lista a CDC-ului american, o lista de impact major, de impact posibil, stiti foarte bine antraxul, virusul variolei, inclusiv variantele virusului gripal.

Nici astazi nu stim ce s-a intamplat cu acel faimos SARS (n.r. sindrom respirator sever acut), care nu a fost un virus gripal, ci un coronavirus. Exista o lista inclusiv sub aspectul unor toxine bacteriene, cum este de exemplu toxina botulinica, ce poate intoxica pe cale hidrica o lume intreaga.

AGERPRES: Anul acesta au fost cazuri de gripa, viroze cu manifestari destul de agresive. Exista o explicatie?

Conf. dr. Molnar Geza: Am amintit de adaptabilitatea organismelor, incercarea virusurilor de a supravietui prin cresterea agresivitatii. A doua problema este scaderea ingrijoratoare a rezistentei naturale a umanitatii data de enorm de multi factori agresivi, poluanti ai mediului, ai alimentelor, ai intregului context habitat in care existam. Asta duce la dezvoltarea de alergii si forteaza tot timpul organismul pentru a se apara.

Exista o oarecare scadere a rezistentei naturale a umanitatii. In afara de aceasta, exploatarea industriala a animalelor, care, de asemenea, aduc o serie de elemente noi, inclusiv in patologia infectioasa animala, creeaza un mediu propice pentru raspandirea unor zoonoze, a unor agenti etiologici, cunoscuti numai in regnul animal pana acum, care forteaza bariera regnului uman si care s-ar putea sa treaca din ce in ce mai frecvent la om.

As aminti rotavirusurile, calicivirusurile, neurovirusurile. Trebuie sa spun ca este in crestere ingrijoratoare leptospiroza in Romania. Toate acestea, intr-o lume globalizata, a liberei circulatii, duc la o crestere a riscului. De curand, intr-un judet, s-a solicitat asistenta medicala pentru ca propriul sarpe de casa l-a muscat. Sunt o multime de factori favorizanti, care duc la necesitatea pastrarii unui calendar de vaccinari.

Cata vreme am un cuvant de spus in acest domeniu nu voi accepta introducerea unor vaccinuri, care nu au in mod real un impact asupra starii generale a unei populatii, comunitati sau teritoriu extins populational, decat atunci cand constatam ca este o necesitate si are un impact si cu produse validate stiintific si in conformitate cu toate formele de securitate.

AGERPRES: Care este situatia Institutului Cantacuzino?

Conf. dr. Molnar Geza: Institutul Cantacuzino traieste, din pacate, cu convulsiile economice inerente si inevitabile la un nivel de productie atat de mica si cu un personal atat de mare.

Nimeni nu doreste sa-l desfiinteze, dar pentru a afirma ca realmente este de interes national trebuie sa reia productia vaccinurilor, produselor biologice, dupa caz, a unor produse medicamentoase, care sunt necesare pentru pastrarea securitatii nationale.

In conditiile actuale, nu se poate extinde pentru a produce toate produsele, insa in viitor institutul, cu echipele lui alcatuite din oameni foarte bine pregatiti, de foarte buni profesionisti, si cu dotarea tehnico-materiala corespunzatoare, intr-un parteneriat cu producatori clasici de vaccinuri din strainatate, va putea sa se dezvolte.

30-03-2011
Tip
Stiri interne
Sursa