Termen cautat
Tip stire
E.g., 06/09/2021
Data stire

Consumul prea mare de peste in timpul sarcinii creste riscul de obezitate la copii


Autor: elena

Femeile însărcinate care mănâncă peşte de mai mult de trei ori pe săptămână au un risc crescut de a da naştere unor copii cu tulburări endocrine, potrivit unui studiu publicat luni în revista americană 'Journal of the American Medical Association Pediatrics', informează agenţia France Presse.

Peştele este o sursă comună de poluanţi organici iar o expunere frecventă la aceste substanţe, care perturbă inclusiv sistemul endocrin, poate contribui la dezvoltarea obezităţii în copilărie sau la tulburări de creştere, atrag atenţia cercetătorii.

Agenţiile americane Food and Drug Administration (FDA) şi Environmental Protection Agency (EPA) au încurajat în 2014 femeile însărcinate sau care vor să devină mame să nu mănânce peşte de mai mult de trei pe săptămână pentru a limita expunerea fătului la mercur, un metal greu toxic pentru dezvoltarea creierului copiilor.

Nu există nici un răspuns clar cu privire la cantitatea optimă şi la tipurile de peşte care pot fi consumate de timpul sarcinii, precum şi la efectele asupra creşterii şi dezvoltării copilului, notează cercetătorii, între care se numără dr. Veda Chatzi de la Universitatea din Creta (Grecia), unul dintre co-autorii studiului.

Ei au analizat datele culese de la 26.184 de femei gravide şi de la progeniturile lor, în Europa şi SUA, pentru a examina relaţia dintre consumul matern de peşte şi creşterea copilului, precum şi impactul asupra obezităţii şi excesului de greutate.

Copiii au fost urmăriţi până la vârsta de şase ani. Consumul mediu de peşte în timpul sarcinii a variat în funcţie de ţară de la de 0,5 ori pe săptămână în Belgia, la 4,45 ori în Spania.

Consumul de peşte de peste trei ori pe săptămână este considerat ridicat, au precizat cercetătorii.

Dintre 8.215 copii monitorizaţi în cadrul studiului, 31% au prezentat o rată de creştere rapidă de la naştere până la vârsta de doi ani, în timp ce 4.987 (19,4%) şi 3.476 (15,2%) au fost supraponderali sau obezi la vârsta de patru ani, respectiv la şase ani.

Femeile care au consumat peşte de mai mult de trei ori pe săptămână în timpul sarcinii au dat naştere unor copii al căror indice de masă corporală a fost mai mare la doi ani, la patru ani şi la şase ani, comparativ cu cei care au mâncat mai puţin peşte, au stabilit cercetătorii.

Consumul ridicat de peşte în timpul sarcinii a fost, de asemenea, legat de un risc de creştere rapidă a copilului de la naştere la vârsta de doi ani şi de exces de greutate şi obezitate la patru şi şase ani, comparativ cu femeile care au mâncat peşte numai o dată pe săptămână sau mai puţin.

Amploarea efectelor consumului de peşte asupra femeilor gravide a fost mai mare în rândul nou-născuţilor de sex feminin.

Contaminarea peştelui cu poluanţi din mediul înconjurător ar putea fi o explicaţie pentru efectele observate asupra copiilor în funcţie de cantitatea de peşte consumată de mamele lor atunci când erau însărcinate, au concluzionat autorii studiului.

Însă ei au relevat că datele colectate şi analizate nu le permit să facă distincţie între diferitele tipuri de peşte, metoda de preparare şi sursa lor de provenienţă (fluvială sau maritimă), mai notează AFP.

16-02-2016
Tip
Stiri externe