Termen cautat
Tip stire
E.g., 09/21/2020
Data stire

COPAC: Promisiunile MS legate de pachetul de baza si lista medicamentelor compensate raman neonorate


Autor: elena

Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania (COPAC) a atentionat marti, prin intermediul unui comunicat de presa, asupra faptului ca promisiunile reprezentantilor Ministerului Sanatatii referitoare la pachetul medical de baza si la lista medicamentelor compensate raman "neonorate".

"Desi in data de 21 noiembrie 2013 in cadrul unei conferinte publice dl. Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii, spunea ca pana pe 15 decembrie 2013 lista medicamentelor compensate va intra in dezbatere publica, nimic nu s-a intamplat. Desi cu mai multa vreme in urma se spunea ca va fi finalizat pachetul de baza pentru sistemul de asigurari sociale de sanatate pentru a se putea construi si pachetele asigurarilor complementare, lucrurile au ramas undeva in aer. In acest moment, nu se stie la nivelul spitalelor nici macar cum vor continua programele de sanatate in 2014, desi tratamentele se termina la inceputul anului", se arata in comunicatul de presa.

Potrivit COPAC, ingrijorarea pacientilor din Romania este "una in crestere", pentru ca gradul de "incertitudine" legat de ce ii asteapta pe acestia in anul 2014 este unul foarte mare.

Totodata, COPAC sustine ca multi pacienti urmaresc "ingrijorati" cum se concretizeaza promisiunile Ministerului Sanatatii, dar constata ca "in acest moment nu stiu in ce masura" vor avea acces la tratamentele noi sau la serviciile medicale in anul 2014.

"Ne asteptam ca atunci cand Ministerul Sanatatii prin reprezentantii sai anunta un lucru acest lucru sa se intample. Iar daca nu se intampla, aceeasi institutie trebuie sa comunice de ce nu s-a realizat ceea ce s-a promis. Astfel, nu putem decat sa credem ca lucrurile sunt amanate la nesfarsit si nimic nu se finalizeaza. Eu in acest moment sunt ferm convins ca nici in anul 2014 pacientii din Romania nu vor avea acces la noi molecule de tratament compensate si ca toate promisiunile facute nu sunt decat trageri de timp, in detrimentul vietii unor pacienti care au nevoie disperata de solutii, nu de vorbe", a declarat Radu Ganescu, presedinte COPAC.

17-12-2013
Tip
Stiri interne