Termen cautat
Tip stire
E.g., 03/28/2020
Data stire

COPAC reclama scaderea accesului pacientilor la medicamente


Autor: elena

Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania (COPAC) a adresat o scrisoare deschisa presedintelui Romaniei, Traian Basescu, primului ministru Emil Boc, ministrului Sanatatii, Cseke Attila, in care atrage atentia asupra faptului ca noul mecanism de compensare a medicamentelor obliga multi pacienti sa ramana fara tratament.

Reprezentantii COPAC spun in documentul amintit ca desi au atras atentia in nenumarate randuri CNAS asupra 'urmarilor catastrofale pe care le va avea noul sistem de compensare al medicamentelor', nu au fost luati in seama. Ei mai spun ca pentru medicamentele din farmacii coplata nu a crescut cu 10%, asa cum anuntase conducerea CNAS ci, in medie, cu 125%.

'Domnule Presedinte, Domnule Prim Ministru si Domnule Ministru al Sanatatii facem apel la dumneavoastra sa nu ne lasati sa murim! Avem incredere in Domniile Voastre ca veti reusi sa interveniti pentru a pune punct bataii de joc la care suntem supusi in mod constant, ca veti face ceea ce din punct de vedere moral este just. In situatia economica actuala, cand veniturile populatiei sunt diminuate considerabil, ajutati-ne sa nu renuntam la medicamentele de care avem nevoie. Sunt sute de mii de pacienti care pleaca din farmacii si de la medici plangand pentru ca nu-si mai pot lua reteta care ii tine in viata. Sunt zeci de mii de parinti care nu-si mai pot mentine copiii pe tratament deoarece li s-a taiat gratuitatea. Suntem obligati sa platim cu sanatatea noastra pentru a acoperi frauda de 400 mil EUR anuntata public de catre conducerea CNAS. Nu intelegem de ce incapacitatea domniilor lor de a limita aceste scurgeri din sistem trebuie acoperita din buzunarul pacientilor si nu intelegem de ce pacientii trebuie sa intre in mormant inainte de vreme, doar pentru ca CNAS nu poate opri hotiile despre care vorbeste', se arata in scrisoarea deschisa.

Reprezentantii pacientilor cer anularea Ordinului CNAS nr.615/30/06/2010 si mai cer ca autoritatile sa vegheze ca CNAS sa lucreze in interesul pacientilor si nu impotriva lor.

COPAC face 'un apel disperat' la presedintele Romaniei: 'In calitate de mediator intre stat si societate, sa nu ne lasati sa murim!'

22-07-2010
Tip
Stiri interne
Sursa