Termen cautat
Tip stire
E.g., 10/01/2020
Data stire

Coreea de Sud: Bilantul mortilor cauzate de coronavirusul MERS se ridica la 23


Autor: elena

Coreea de Sud a anunţat joi trei noi decese cauzate de coronavirusul MERS, fapt ce sporeşte îngrijorările cu privire la capacităţile acestei ţări de a limita epidemia, în timp ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a subliniat eşecurile autorităţilor sanitare, notează AFP.

Bilanţul deceselor provocate de epidemie, deja cea mai întinsă în afara Arabiei Saudite, se ridică la 23 de morţi, a anunţat Ministerul Sănătăţii de la Seul. De asemenea, au fost înregistrate trei noi contaminări.

În total, 165 de persoane au fost contaminate cu coronavirusul MERS (sindromul respirator din Orientul Mijlociu), de la diagnosticarea pe 20 mai a unui pacient întors dintr-o călătorie în Arabia Saudită şi alte ţări de la Golful Persic.

Din aceste 165 de cazuri, 24 de pacienţi au fost declaraţi vindecaţi şi au putut părăsi spitalul, dar în prezent autorităţile se tem că bilanţul deceselor este numai provizoriu, 17 persoane aflându-se într-o stare descrisă ca instabilă.

Cu toate acestea, la începutul săptămânii autorităţile au afirmat că punctul culminant al crizei a fost depăşit.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a criticat miercuri reacţia tardivă a Coreii de Sud şi greşelile din primele momente ale epidemiei.

OMS, care a trimis o echipă de specialişti în Coreea de Sud, a citat în special "lipsa de informare" din partea personalului medical şi a publicului larg cu privire la acest virus şi "deficienţe în ceea ce priveşte prevenirea infectărilor şi măsurile de control în spitale".

Pacienţii au fost frecvent spitalizaţi în săli de urgenţă aglomerate pe lungi perioade. Obiceiul sud-coreenilor de a merge în mai multe spitale pentru a obţine al doilea şi chiar al treilea diagnostic a avut, de asemenea, o contribuţie importantă.

Potrivit ministerului de la Seul, 35% din contaminări au implicat prietenii sau familia pacienţilor şi 18% personalul medical.

Peste 6.700 de persoane se găseau joi în carantină, în timp ce alte 4.500 care fuseseră puse sub observaţie au fost declarate vindecate şi autorizate să părăsească spitalul.

Pacienţi diagnosticaţi în ultimele zile nu figurează, totuşi, printre miile de persoane plasate în carantină şi şi-au continuat activităţile normale, situaţie ce a sporit neliniştea populaţiei.

OMS a cerut lumii întregi să dea dovadă de vigilenţă, apreciind că situaţia din Coreea de Sud trebuie să servească drept "semnal de alarmă", în timp ce Germania tocmai a anunţat decesul unei persoane din cauza virusului MERS, primul caz mortal din Europa de la începutul anului.

18-06-2015
Tip
Stiri externe