Termen cautat
Tip stire
E.g., 01/27/2020
Data stire

Covasna: Bolnavii cu distrofii musculare vor sa continue protestele in fata Ministerului Sanatatii


Autor: elena

Membrii Asociatiei distroficilor muscular din Romania, care protesteaza de trei zile impotriva mutarii Spitalului de patologie neuromusculara din Valcele la Intorsura Buzaului, sustin ca vor picheta sediul Ministerului Sanatatii din Bucuresti pentru a impiedica materializarea acestui proiect.

Presedinta Asociatiei, Maria Teodorescu, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, la finalul unei actiuni de protest organizate in fata Prefecturii din Sfantu Gheorghe, ca a primit mesaje de solidaritate din intreaga tara iar foarte multi bolnavi, aflati in carje sau carucioare, s-au aratat dispusi sa mearga la Bucuresti pentru a continua protestele in fata Ministerului Sanatatii.

Maria Teodorescu a mentionat ca in Romania exista aproximativ 35.000 de persoane cu distrofii musculare, o boala ereditara progresiva care nu are leac, iar o mare parte dintre ei vin de ani de zile la Valcele la tratament.

Principalul motiv pentru care pacientii se opun mutarii il reprezinta clima severa de la Intorsura Buzaului, dar si refuzul personalului medical de a face naveta.

Teodorescu a mai spus ca va solicita sprijinul Aliantelor europene si mondiale ale persoanelor cu handicap neuromuscular (EAMDA si WANDA), precum si al Asociatiei franceze de lupta impotriva miopatiilor musculare (AFM) pentru a impiedica mutarea spitalului din Valcele.

In cursul zilei de miercuri, aproximativ 60 de pacienti si angajati ai Spitalului din Valcele au pichetat sediul Prefecturii din Sfantu Gheorghe. Acestia au afisat pancarte pe care scria 'Nu ne luati dreptul la viata', 'Nu plecam la Intorsura', 'Viata ne-a furat sanatatea, guvernantii ne iau demnitatea', 'Ignoranta voastra e condamnarea noastra' si au cerut sprijinul prefectului Gyorgy Ervin pentru retragerea proiectului Ministerului Sanatatii.

Protestatarilor li s-a alaturat liderul Sanitas, Vasile Neagovici, precum si primarul comunei Valcele, Marinescu Dumitru, care, in fata multimii si a prefectului, s-a oferit sa preia Spitalul in subordinea Consiliului Local, aratand ca acesta este capabil sa se autofinanteze din moment ce a incheiat anul trecut cu un excedent bugetar de 400.000 de lei.

Prefectul Gyorgy Ervin, iesit in strada la cererea protestatarilor, a declarat ca a transmis petitia lor Ministerului Sanatatii, amintind, in context, ca nu numai in judetul Covasna s-au luat masuri de restructurare a institutiilor sanitare, ci in toata tara.

Referindu-se la oferta primarului din Valcele, prefectul si-a exprimat rezerva cu privire la posibilitatea unei primarii comunale de a prelua si intretine un spital de interes national, care trateaza bolnavi din toata tara, subliniind, totodata, ca e posibil ca spitalul din Intorsura Buzaului sa le ofere pacientilor conditii mai bune decat la Valcele.

Potrivit unui proiect de hotarare de Guvern, pacientii de la Valcele ar urma sa fie mutati la Intorsura Buzaului, unde exista un spital nou, in care s-au investit aproape 3 milioane de euro, dar care nu a functionat nici macar o singura zi pentru ca nu are dotarea necesara si nici medici.

30-03-2011
Tip
Stiri interne
Sursa