Termen cautat
Tip stire
E.g., 02/29/2020
Data stire

Covasna: Dezbatere publica privind revenirea unor spitale descentralizare, in subordinea MS


Autor: elena

Spitalul orasenesc din Covasna si Spitalul din Intorsura Buzaului, descentralizate anul trecut, ar putea ajunge din nou in subordinea Ministerului Sanatatii.

Potrivit unui proiect de hotarare de Guvern postat spre dezbatere publica pe site-ul MS, cele doua spitale ar urma sa treaca sub managementul Spitalului de Cardiologie din statiunea Covasna, institutie aflata in subordinea Ministerului Sanatatii.

Spitalul orasenesc din Covasna a fost construit in urma cu mai multi ani cu sprijinul unei fundatii olandeze, iar anul trecut a fost preluat de autoritatile locale, care au inteles ca le va fi greu sa il intretina, asa ca nu au ezitat cand a venit propunerea preluarii de catre Spitalul de Cardiologie.

Primarul orasului Covasna, Lorincz Zsigmond, a declarat, pentru AGERPRES, ca ideea a fost agreata si votata de Consiliul Local, pentru ca "spitalul va ramane acolo unde este", va oferi in continuare servicii medicale pentru localnici si nu se pune problema disponibilizarilor in randul personalului sanitar.

In ce priveste Spitalul din Intorsura Buzaului, acesta a functionat ani de zile ca sectie externa a Spitalului judetean din Sfantu Gheorghe, dar noul proprietar, respectiv Consiliul Judetean, vrea sa renunte la el pentru ca ii aduce pierderi financiare.

In Spitalul din Intorsura Buzaului s-au investit peste trei milioane de euro, dar el nu a functionat nici macar o zi pentru ca nu are medici si nici dotarea necesara, acesta fiind, de altfel, si motivul pentru care Primaria si Consiliul Local Intorsura Buzaului au refuzat preluarea cladirii pana la finalizarea investitiei.

Consiliul Judetean si-a dat recent acordul pentru trecerea Spitalului din Intorsura Buzaului in subordinea Spitalului de Cardiologie din Covasna.
In proiectul de hotarare postat spre dezbatere publica figureaza, de asemenea, propunerea ca Spitalul de patologie neuro-musculara din Valcele sa fie mutat in aceasta cladire ultramoderna de la Intorsura Buzaului, care sta de mai multi ani nefolosita.

Spitalul din Valcele, singurul din tara care trateaza pacienti cu distrofii musculare, se afla tot in subordinea MS. Proiectul postat pe site-ul Ministerului Sanatatii, care prevede transformarea celor trei unitati medicale in sectii externe ale Spitalului de Cardiologie din Covasna, se va afla in dezbatere publica o luna.

22-03-2011
Tip
Stiri interne
Sursa