Termen cautat
Tip stire
E.g., 09/16/2019
Data stire

Cristian Parvan: proiectele de parteneriat public-privat trebuie sa fie transparente


Autor: elena

Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) considera ca Guvernul lanseaza in ultimul timp o serie de initiative de investitii in sistem parteneriat public-privat (PPP), fara o minima transparenta, incalcand si prevederile, dar si spiritul reglementarilor legale in vigoare.

'Nu intelegem cum se procedeaza pentru stabilirea unui proiect care urmeaza a fi realizat in parteneriat public-privat. Un minister trebuie sa iasa cu o politica publica si sa precizeze ce anume vrea sa realizeze si in ce zone', a declarat, luni, pentru AGERPRES secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), Cristian Parvan.

Intr-un comunicat dat luni publicitatii, AOAR constata ca 'a devenit o practica a Guvernului, respectiv a ministerelor titulare, de a lansa initiative de investitii in sistem parteneriat public-privat (PPP), fara o minima transparenta, incalcand si prevederile, si spiritul reglementarilor legale in vigoare'.

Secretarul General al AOAR a explicat ca 'oamenii de afaceri nu cunosc nici numarul, nici amplasamentul unor viitoare proiecte la care sectorul public si cel privat ar urma sa devina parteneri. Daca va aduceti aminte, si Eugen Nicolaescu a venit cu opt astfel de proiecte, in perioada in care era ministru al sanatatii. Aceste sase spitale pe care vrea acum sa le faca guvernul sunt altele, sau fac parte din cele opt, pentru care se cheltuisera deja bani pentru studii de fezabilitate, dar care nu au mai fost construite', a exemplificat secretarul general al AOAR, care a amintit ca acum oamenii de afaceri sunt pusi in situatia de a afla din presa ca Ministerul Sanatatii a discutat proiecte PPP cu unele Consilii Judetene.

'Pe ce criterii au fost selectionate aceste Consilii? Daca autoritatile ar anunta o strategie coerenta, s-ar sti ce spitale se doreste a fi construite si unde, cu ce capacitati, cu ce costuri, toti oamenii de afaceri interesati ar putea face oferte. La fel si in ceea ce priveste caminele de batrani. Noi credem in PPP, ca solutie pentru suplinirea sau suplimentarea unor fonduri bugetare insuficiente. Pe plan local, tot timpul se impart bani, dar apar plangeri ca nu sunt fonduri destule, iar acum autoritatile locale ar trebui sa faca un efort si sa stabileasca necesitatile existente pe plan local, care sa fie incluse intr-o strategie de dezvoltare. Asa se face in toate statele in care nevoi stringente sunt rezolvate prin PPP', a precizat Cristian Parvan.

In acest sens, AOAR a cerut primului ministru sa dispuna ca, in termen de 30 de zile, sa fie date publicitatii investitiile propuse a fi realizate in regim PPP de catre institutiile centrale, inclusiv de ministere, cat si cele propuse de administratiile locale.

'AOAR apreciaza ca lipsa de transparenta in aplicarea PPP constituie o distorsionare majora a mediului de afaceri din Romania, aducand prejudicii atat oamenilor de afacerilor corecti, cat si cetatenilor carora ar trebui sa li se adreseze aceste investitii', se arata in comunicatul AOAR.

Cristian Parvan a declarat ca nu 'spera ca guvernul sa percuteze la aceasta solicitare, care a mai fost facuta, dar trebuie sa cerem, daca vrem ca ulterior sa se poata da curs cererii. Asa cum o sa reactionam si la faptul ca autoritatile si organismele statului nu prezinta rapoarte de activitate'.

21-03-2011
Tip
Stiri interne
Sursa