Termen cautat
Tip stire
E.g., 01/28/2020
Data stire

Cseke Attila: MS elaboreaza in aceasta toamna preluarea CNAS


Autor: elena

Ministerul Sanatatii (MS) va termina de elaborat in aceasta toamna propunerile legislative de trecere a Casei Nationale a Asigurarilor de Sanatate (CNAS) in subordinea MS si de reducere a exceptiilor de la plata contributiilor la bugetul pentru sanatate, a declarat, marti, pentru AGERPRES, ministrul Cseke Attila.

El a subliniat ca subiectul trecerii CNAS din subordinea Guvernului direct in coordonarea MS a fost discutat in cadrul coalitiei de guvernare, insa a evitat sa dea un termen pana la care pachetul de masuri va intra in Executiv pentru aprobare.

'Este necesara o discutie aprofundata, pentru ca este bine ca infaptuirea politicii sanitare in Romania sa fie intr-o singura mana, sub o singura autoritate si este oarecum nefericit ca ministerul sa raspunda pentru ce se intampla in sistemul sanitar, dar marea parte a resurselor, 82% din resursele bugetului sanitar, sa fie administrat de Casa (...). Am mai discutat, dar noi pregatim un pachet de masuri legislative, in care una dintre masuri va fi aceasta trecere si in momentul in care le-am cristalizat, vom putea face aceasta trecere. Nu v-as da un termen, pentru ca depinde de celelalte masuri, ele sunt importante. In aceasta toamna trebuie cristalizate', a afirmat Cseke.
El a subliniat ca aceste masuri trebuie elaborate in aceasta toamna in vederea proiectarii bugetului pe anul viitor.

Referitor la exceptarile de la plata asigurarilor de sanatate, ministrul a argumentat ca in prezent sunt mult mai putini contribuabili decat beneficiari care nu platesc aceste contributii.

'Mai e problema care se refera la numarul foarte mare a al categoriilor de exceptati de la plata asigurarilor de sanatate, unde suntem in analiza sa vedem cum putem sa o reglementam. Nu cred ca este oportun sa umblam la nivelul contributiei, dar categoriile de exceptati sunt cam multe, sunt aproximativ 11 milioane de exceptati, iar platitori sunt vreo sapte milioane si atunci resursele financiare ale sistemului sunt limitate', a subliniat Cseke Attila.

De asemenea, pachetul legislativ pregatit de Ministerul Sanatatii urmeaza sa cuprinda si reglementari privind medicii care desfasoara in paralel activitati in mediul public si privat.

'Mai avem problema exercitarii functiei de medic in privat si public, unde nu avem o reglementare clara, care sa ne spuna in ce limite e permisa aceasta dubla activitate', a precizat ministrul.

Ceke Attila a participat, marti, la Palatul Cotroceni, la o ceremonie in care presedintele Traian Basescu le-a conferit decoratii initiatorilor Sistemului Mobil de Urgenta Reanimare si Descarcerare (SMURD), la 20 de ani de la infiintarea acestuia.

29-09-2010
Tip
Stiri interne
Sursa

Comentarii

Veniti la Leamna sa vedeti directoarea medicala cum a facut custi la caini si le da mancare, ca de pacienti habar n-are. Cainii musca vizitatorii si sa vedeti ce fac hotii de la consiliu, adica PSD. Bine ati facut domnule ministru cu comasarea. Ne-am saturat de astea. S-au facut toti sefi la servici ca sa ia bani si sporuri de conducere....;)

Veniti la Leamna sa vedeti directoarea medicala cum a facut custi la caini si le da mancare, ca de pacienti habar n-are. Cainii musca vizitatorii si sa vedeti ce fac hotii de la consiliu, adica PSD. Bine ati facut domnule ministru cu comasarea. Ne-am saturat de astea. S-au facut toti sefi la servici ca sa ia bani si sporuri de conducere....;)