Termen cautat
Tip stire
E.g., 06/12/2021
Data stire

Cseke Attila: Nu suntem de acord cu infiintarea unei noi autoritati cu competenta in domeniul sanatatii


Autor: elena

Deputatul Cseke Attila consideră că problema principală, inclusiv a clasei politice, este aceea că nici după 26 de ani nu s-a stabilit că sistemul sanitar şi sănătatea reprezintă o prioritate, subliniind că UDMR nu este de acord cu înfiinţarea unei noi autorităţi cu competenţă în domeniu.

'Nu cred că este mai grav pentru un bolnav căruia astăzi i se descoperă o boală gravă să i se spună că mai trebuie să şi plătească. Nu cred că aceasta este modalitatea. În schimb, eu cred că problema noastră principală, inclusiv a clasei politice, este aceea că nici după 26 de ani noi nu am stabilit că acest sistem sanitar şi că sănătatea este o prioritate. Vă rog să vă uitaţi pe structura bugetului alocat sănătăţii, cu foarte rare excepţii - şi în anul acesta degeaba este mai mare numeric - se compune din contribuţiile cetăţenilor şi din contribuţiile firmelor şi din taxa pe viciu şi foarte puţin din bugetul de stat care se alocă prin transfer la sănătate. Aceasta e problema şi, până nu o rezolvăm, vom avea în continuare dezbateri", a declarat Cseke Attila, luni, la "Ora Guvernului".

El a adăugat că UDMR nu este de acord cu înfiinţarea unei noi autorităţi cu competenţă în domeniul sănătăţii.

'Nu suntem de acord cu înfiinţarea unei noi autorităţi cu competenţă în domeniul sănătăţii, indiferent din ce reorganizare, din reorganizarea Ministerul Sănătăţii, din reorganizarea Institutului Naţional de Sănătate Publică, alte instituţii subordonate ministerului. Noi trebuie să avem (...) toate instituţiile şi toate atribuţiile la un singur loc, nu să înfiinţăm o autoritate care să fie sub coordonarea Guvernului", a punctat deputatul.

Cseke Attila a susţinut că este necesară o dezbatere despre mentalitatea societăţii în ceea ce priveşte sănătatea.

'Sunt de acord că această mentalitate trebuie modelată şi că această mentalitate trebuie schimbată, trebuie încercate noi metode, dar această modelare continuă să vină prin măsuri proactive, nu prin măsuri coercitive, prin măsuri în care cointeresăm cetăţeanul să aibă o viaţă mai sănătoasă", a explicat deputatul.

16-02-2016
Tip
Stiri interne