Termen cautat
Tip stire
E.g., 01/20/2020
Data stire

Cseke Attila (UDMR): Este interesul statului sa nu creasca numarul farmaciilor in mediul urban


Autor: elena

Nu va creste numarul de farmacii din mediul urban si nu se va liberaliza infiintarea acestora, a declarat joi deputatul UDMR Cseke Attila, aratand ca deputatii au adoptat in acest sens, in calitate de for decizional, un proiect legislativ.

'Camera a decis sa nu mai fie termen limita. Ce insemna termenul limita? Insemna ca legea spunea: se aplica criteriul demografic in orase pana la data de..., presupunand ca daca nu se modifica termenul, dupa aceea se da drumul la liberalizare. Eliminand termenul nu mai avem aceasta discutie ca se va liberaliza piata dupa termenul respectiv' a declarat, intr-o conferinta de presa fostul ministru al sanatatii, Cseke Attila.

El a afirmat ca 'este in interesul statului de a nu creste numarul farmaciilor in mediul urban', din doua motive: unul pentru a incerca sa se pastreze un echilibru financiar pe finantarea produselor farmaceutice, dar si pentru a salva de la disparitie farmaciile individuale, traditionale.

'Cu cat sunt mai multe farmacii, cu atat costurile cresc. In al doilea rand, in momentul liberalizarii, farmaciile individuale detinute in proprietate de catre un farmacist, daca ar fi mai multe m-as bucura, sunt 'inghitite' de catre marile lanturi. Opinia mea ca fost ministru este ca o atitudine si o mentalitate corecta, mai corecta sa spun asa, o au cei care lucreaza in aceste farmacii individuale, de multe ori sunt generatii de farmacisti, care isi transmit in familie aceasta profesie, in timp ce, la celelalte farmacii, detinute de societati comerciale, principalul obiectiv este profitul. Nu ma feresc sa spun acest lucru,' a subliniat deputatul UDMR.

Cseke Attila a mentionat ca exista o decizie a Curtii Europene de Justitie privind farmaciile, potrivit careia acestea nu pot fi considerate o societate comerciala exclusiv cu scop economic, ci un serviciu public pentru cetatean, drept urmare statele au posibilitatea de a reglementa aceasta activitate.

Proiectul legislativ de modificare a legii farmaciei a fost votat marti in plenul Camerei Deputatilor, ca si camera decizionala. Legea prevede un criteriu demografic pentru deschiderea de farmacii: in Bucuresti, se poate infiinta una la 3.000 de locuitori, in municipii resedinta de judet, una la 3.500 de locuitori si in celelalte orase, o farmacie la 4.000 de locuitori.

In mediul rural nu exista aceasta limitare. Acest criteriu a fost initial prevazut cu un termen limita de implementare de doi ani, ulterior, prin alte acte normative, a fost prelungit, succesiv, pana la 31 decembrie 2014.

Guvernul a venit recent cu un proiect de lege prin care acest termen urma sa fie prelungit alte noua luni, pana in 30 septembrie 2015.

02-10-2014
Tip
Stiri interne