Termen cautat
Tip stire
E.g., 08/07/2020
Data stire

Declaraţie politica - Florian Bodog (PSD)


Autor: elena

Niciun copil bolnav de cancer nu trebui să fie lăsat singur

Stimaţi colegi,

În urmă cu câteva zile, pe 15 februarie, a fost marcată Ziua Internaţională a copilului bolnav de cancer.

Această zi a fost declarată, în 2003, de către Childhood Cancer Internaţional (fosta Confederaţie Internaţională a Organizaţiilor Părinţilor cu Copii Bolnavi de Cancer — ICCCPO), care cuprinde, în prezent, 177 de reţele de la nivel local şi naţional conectate la organizaţii din 90 de ţări de pe toate cele cinci continente.

Subiectul este unul de foarte mare actualitate şi pentru România, având în vedere faptul că, anual, în ţara noastră se înregistrează aproximativ 500 de cazuri noi de copii bolnavi de cancer.

Şi pentru că statisticile nu ne spun nimic despre suferinţă acestor copii şi drama familiilor lor, am considerat oportun să fac astăzi această declaraţie de aici, de la tribună Parlamentului. Consider că este un gest de solidaritate şi de conştientizare asupra creşterii numărului de cazuri de copii bolnavi de cancer.

Există 12 tipuri de cancer care se dezvoltă în perioada copilăriei, leucemia şi cancerul din zona creierului fiind considerate cele mai frecvente. Din păcate, 80% dintre decese au loc din lipsă de resurse, bani sau medicamente iar riscul mai mare este în rândul sugarilor.

Deşi cancerul la copii reprezintă un procentaj mic raportat la îmbolnăvirile care au loc la nivel global, majoritatea cazurilor pot fi soluţionate pozitiv dacă tratamentul esenţial este făcut în timp util. Descoperit din timp, cancerul la copii are şanse mari de vindecare !

Pentru a ne putea lupa eficient contra acestei boli, e nevoie de o înţelegere mai profundă a problemelor şi provocărilor cu care se confruntă cei bolnavi, necesitatea unui acces mai echitabil la un tratament cât mai bun şi la îngrijire pentru toţi copiii cu cancer.

Copiii bolnavi se confruntă cu situaţii dificile şi solicitante, precum izolarea lor de colegi şi prieteni pentru perioade lungi de timp. Cel mai adesea, drumul parcurs în lupta cu boala este marcat de o durere imensă şi de stres. În aceste împrejurări, niciun copil sau familia acestuia nu ar trebui să fie lăsaţi singuri.

Fiecare copil bolnav de cancer are dreptul la cea mai bună îngrijire medicală şi psiho-socială, indiferent de statutul financiar al familiei sale, de originea sau etnia să.

Trebuie să conştientizăm cu toţii că este de datoria noastră de a oferi sprijin şi suport tuturor copiilor şi adolescenţilor care suferă din cauza acestei boli, dar şi familiilor acestora.

Florian Bodog
Senator PSD
18 februarie 2015

18-02-2015
Tip
Stiri interne