Termen cautat
Tip stire
E.g., 09/23/2020
Data stire

Deficit bugetar de 2,4% din PIB, dupa primele opt luni


Autor: elena

Executia bugetului general consolidat s-a incheiat cu un deficit de 12,97 miliarde lei, respectiv 2,4% din PIB, dupa primele opt luni din 2011, fapt ce permite o prognoza favorabila in privinta incadrarii in tinta anuala de 4,4% din PIB, potrivit datelor publicate luni de Ministerul Finantelor Publice /MFP/.

Veniturile bugetului general consolidat, in suma de 116,4 miliarde lei, au fost cu 9,5% mai mari fata de aceeasi perioada a anului precedent, pe fondul incasarilor record din luna iulie de 17,1 miliarde lei.

Incasarile au crescut in principal la veniturile din taxa pe valoare adaugata, cu 28,2% fata de aceeasi perioada din anul precedent, si accize unde incasarile sunt mai mari cu 16,2%.

In structura, incasarile din TVA au fost influentate de cresterea incasarilor din operatiuni interne cu 29,8% si a incasarilor din importurile de bunuri cu 32,8%, iar la accize ca urmare a majorarii nivelului accizei la unele produse: motorina, benzina fara plumb, produse intermendiare si tigarete dar si a masurilor de combatere a evaziunii fiscale, precizeaza MFP.

Contributiile de asigurari sociale au fost cu 8% mai mari fata de aceeasi perioada din anul precedent. Incasarile din impozitul pe profit au depasit pe cele din aceeasi perioada a anului precedent cu 0,6%.

Sumele rambursate de Uniunea Europeana au crescut cu 44,9% fata de aceeasi perioada a anului precedent, fiind consecinta faptului ca si cheltuielile cu finantare europeana au crescut cu 58,9%.

Cheltuielile bugetului general consolidat in suma de 129,3 miliarde lei au inregistrat o crestere in termeni nominali cu 1,7% fata de aceeasi perioada a anului precedent, in principal ca urmare a cresterii cheltuielilor pentru proiecte cu finantare europeana, dar in termeni reali, ca procent in PIB, s-au redus cu un punct procentual.

Cheltuielile cu bunuri si servicii s-au majorat cu 12% fata de aceeasi perioada a anului precedent din cauza platilor pentru servicii medicale si medicamente, cresterea inregistrandu-se in cea mai mare parte la Ministerul Sanatatii, ca urmare a reclasificarii unor cheltuieli, precum si la bugetele locale (24,1%) ca urmare a preluarii spitalelor de catre administratiile locale.

Se mentin in continuare sub nivelul din aceeasi perioada a anului precedent cheltuielile de personal (-14,8%), subventii (-8,1%) si asistenta sociala (- 1,5%).

Platile pentru proiectele finantate din fonduri UE au crescut cu 58,9% fata de primele opt luni ale anului 2010, iar cheltuielile cu dobanzi s-au majorat cu 24,5% fata de anul precedent, reprezentand 63,8% din programul anual.

Cheltuielile pentru investitii care includ cheltuielile de capital, precum si cele aferente programelor de dezvoltare finantate din surse interne si externe au fost, pe primele opt luni, in suma de 19,95 miliarde lei, fata de 16,9 miliarde lei inregistrate in aceeasi perioada a anului precedent.

26-09-2011
Tip
Stiri externe
Sursa