Termen cautat
Tip stire
E.g., 08/10/2020
Data stire

Depresia si diabetul, factori de risc de dementa


Autor: elena

Depresia şi diabetul de tip 2 (DT2) constituie fiecare factori de risc de demenţă, însă, în cazul în care se combină, ameninţarea este mult mai puternică decât o simplă "sumă", informează joi passionsante.be, pe baza rezultatelor unui studiu americano-danez publicat în JAMA Psychiatry.

"Niciun studiu nu încercase să afle dacă riscul de demenţă la pacienţii care suferă în acelaşi timp de diabet şi depresie este mai mare decât suma riscurilor legate de cele două afecţiuni luate separat", a afirmat doctorul Alain Cohen, citat de Journal International de Medecine.

Se ştia deja că depresia afectează un mare număr de persoane diabetice, iar actualul studiul evidenţiază, o dată în plus, necesitatea tratării energice a celor două boli şi a respectării stricte a tratamentului de către pacienţi.

Cercetarea, care a vizat circa 2,5 milioane de persoane de peste 50 de ani, a confirmat mai întâi că diabetul şi depresia, luate separat, fac să crească riscul de apariţie şi dezvoltare a unei forme de demenţă.

Însă elementul de noutate, adaugă Cohen, este că "acest studiu precizează efectul accentuat de cei doi factori de risc asociaţi, mai puternic decât o simplă sumă". Acest super-risc a fost observat mai ales în cazul în care o persoană sub 65 de ani suferă de ambele boli.

24-09-2015
Tip
Stiri externe