Termen cautat
Tip stire
E.g., 02/19/2020
Data stire

Deputatul PDL Mihaela Sandru a lansat in dezbatere proiectul de lege privind reproducerea umana asistata medical


Autor: elena

Deputatul democrat-liberal Mihaela Sandru a lansat marti in dezbatere parlamentara proiectul de lege privind reglementarea reproducerii umane asistate medical in Romania.

Scopul principal al actului normativ vizeaza reglementarea activitatii de reproducere umana asistata prin acordarea de fonduri cuplurilor infertile care doresc sa aiba un copil, printr-un program national sustinut de Ministerul Sanatatii, a declarat democrat-liberala Mihaela Sandru, in calitate de initiator al legii.

Aceasta a precizat ca legea isi propune sa reglementeze foarte clar protectia copiilor si asigurarea stabilitatii sociale a familiilor care au apelat la proceduri de reproducere umana asistata.

'Avem in vedere prin aceasta lege ca sub programul national pentru reproducere umana asistata gestionat de Ministerul Sanatatii sa se acopere de la bugetul de stat patru kituri complete de analize aferente celor patru inseminari si o procedura de fertilizare in vitro. Persoanele care vor beneficia de acest ajutor de la stat trebuie sa fi contribuit cel putin 12 luni la bugetul asigurarilor de sanatate si cel putin un membru al cuplului sa fie cetatean roman. Aceasta regula se va aplica si in cazul mamelor purtatoare', a spus Mihaela Sandru.

Ea a adaugat ca proiectul de lege prevede si obligativitatea clinicilor care efectueaza astfel de proceduri sa tina o evidenta clara a copiilor nascuti prin tehnici de reproducere umana asistata si a familiilor acestora.

Statistici clare cu numarul cuplurilor care apeleaza la reproducere artificiala in Romania nu exista la ora actuala, ca date certe pe anul 2010 fiind mentionate 50 de cupluri, numar reiesit din evidentele clinicilor de specialitate.

Prezenta la conferinta de lansare a initiativei legislative, Elena Miclea, director in cadrul asociatiei 'SOS Infertilitatea', a estimat, avand la baza studii ale UE, ca in Romania un cuplu din sase are probleme de infertilitate.

'Conform Rezolutiei Parlamentului European privind viitorul demografic european infertilitatea este o boala recunoscuta la nivelul Organizatiei Mondiale a Sanatatii ce poate avea efecte grave asupra sporurilor demografice. Potrivit unor studii europene pe acest aspect 15 la suta din cuplurile aflate la varsta reproducerii au probleme de infertilitate. Asta inseamna ca un cuplu din sase are probleme de infertilitate. Deci, raportandu-ne la acest studiu al Uniunii Europene, si in Romania noi credem ca suntem la acelasi nivel', a declarat Elena Miclea.

In completare, medicul Nicolae Poiana, prezent la eveniment ca reprezentant al Societatii Romane de Medicina Reproductiva, a apreciat, pornind de la statistici ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), ca in Romania 15.000 de cupluri ar urma sa beneficize de legea reproducerii umane asistate medical.

'La ora actuala, transpunand intr-o situatie ipotetica statistica OMS care arata ca 10% din populatia unei tari sufera de infertilitate, ar rezulta ca 15.000 de cupluri din Romania ar beneficia de sprijin pentru acces la proceduri de reproducere umana asistata. Pot sa va spun ca, de exemplu, in Bulgaria statul sprijina pentru o incercare de fertilizare in vitro 8.000 de cupluri. Ceea ce inseamna aproximativ unu la suta din populatia Bulgariei', a declarat medicul Nicoale Poiana.

Actualmente, potrivit celor prezenti la conferinta organizata de deputatul Mihaela Sandru, costurile unei fertilizari in vitro se situeaza intre 1.400 si 4.000 de euro, cel al medicamentatiei aferente intre 700 si 1.400 de euro, iar cel al inseminarii artificiale se situeaza in jurul a 200 de lei, costul medicamentatiei putand ajunge in astfel de cazuri la 2.000 de lei.

'Intentionam sa organizam doua dezbateri la care sa invitam tot ce inseamna societate civila, societate religioasa. O dezbatere va coincide cu introducerea pe ordinea de zi la Senat, iar cea de-a doua va fi organizata cand proiectul de lege va ajunge la Camera Deputatilor, Camera decizionala in acest caz. Intentionam ca legea care va rezulta sa intruneasca un punct de vedere cat mai larg al tuturor actorilor de pe aceasta piata, Ministerul Sanatatii, ONG-uri si clinicile care activeaza in piata, astfel incat in sase luni de zile sa avem o lege care sa reglementeze aceasta activitate', a punctat deputatul Mihaela Sandru.

02-03-2011
Tip
Stiri interne
Sursa